Afbeelding

Sparen voor je pensioen: hoe doe je dat als freelance journalist?

Algemeen

Er komt een dag dat interviewen en reportages maken niet meer gaat. Maar hoe kom je als freelance journalist aan genoeg geld op je oude dag? Jonge journalist Jorieke van Noorloos besluit die vraag niet langer voor zich uit te schuiven en duikt in de wereld van beleggen en lijfrentes.

Eerder verdiepte ik me in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen, omdat het nu wel tijd wordt dat ik de boel beter voor mezelf regel als ik bijvoorbeeld duizend botten breek. Deze keer houd ik me bezig met dat andere hete hangijzer: mijn pensioen. Goed, ik ben pas 24 jaar, dus het duurt nog zeker 45 jaar voordat ik een keer van mijn oude dag mag genieten. Maar ik moet het toch ooit regelen, dan kan ik het net zo goed nu doen. Dus heb ik me maar een deadline laten opleggen, zodat ik dit tot de bodem uitzoek en en passant het leven voor andere freelance journalisten makkelijker maak.

Want net als bij de verzekeringen blijk ik niet de enige die nog niets heeft geregeld. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft één op de vier zzp'ers geen pensioenvoorziening getroffen. Vaak omdat ze dit naar eigen zeggen niet kunnen betalen. Andere redenen die worden gegeven, zijn: 'nog niet aan toegekomen', 'pensioen is nog ver weg' en 'partner heeft goed pensioen'. Van de vrouwen heeft zelfs één op de drie geen voorbereiding getroffen. Zzp'ers die wel iets hebben geregeld voor hun oude dag, doen dat voornamelijk door te beleggen of te sparen (37 procent), door te investeren in hun eigen woning (27 procent) – die zich dan bij verkoop hopelijk lekker uitbetaalt – of door zich aan te sluiten bij een pensioenfonds (27 procent).

Tijdens mijn vorige zoektocht zag ik door de bomen het bos al niet meer, maar pensioenvoorzieningen voor zzp'ers zijn er pas echt véél. Niet zo gek dat de 1600 leden van de Facebookgroep Freelance Journalisten Netwerk het ook niet meer weten: daarin zijn meerdere topics aangemaakt over de roze olifant in de kamer, soms met honderden reacties. Ik zet de bekendste pensioenvoorzieningen op een rijtje.

1 Zelfstandig sparen
Bij verschillende banken kun je banksparen. Over het gespaarde bedrag krijg je spaarrente en betaal je pas vermogensbelasting zodra je een bedrag opneemt – dat scheelt weer. De rekening is geblokkeerd, dus je kunt niet zomaar geld opnemen: dat komt pas vrij op je pensioengerechtigde leeftijd. Wanneer dat geld precies wordt uitgekeerd, is aan jou, als je het maar voor je zeventigste verjaardag doet.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/sparen-pensioen-freelance-journalist/