Jaarrede RvdJ: ‘Redacties nemen transparantie serieuzer’

De media leggen meer en beter verantwoording af voor hun doen en laten. En redacties nemen transparantie serieuzer. Journalisten lichten vaker toe hoe producties tot stand zijn gekomen en verantwoorden het gebruik van anonieme bronnen, stelt voorzitter Frits van Exter woensdag op de jaarvergadering van de Raad voor de Journalistiek (RvdJ). Zijn complete jaarrede is hieronder te lezen.

Als voorzitter van Genootschap van Hoofdredacteuren heeft Marcel Gelauff dit voorjaar in zijn jaarrede zijn collega's opgeroepen tot 'een permanente zelfkritische houding'. En om een omgeving te creëren 'waarin verandering en vooral ook reflectie gedijen'.

Wij sluiten ons daar graag bij aan.

Media als NOS Nieuws staan aan 'het front' van informatievoorziening. De Raad is een bouwsteen in het fundament dat daar onder moet liggen: verantwoording en transparantie.

Deze tijd vraagt natuurlijk ook om verandering en reflectie. Maar van een afstand bekruipt je soms het gevoel dat de journalistiek al weinig anders doet. We zijn in ieder geval heel druk bezig met onszelf, in onze vergaderzalen, op conferenties en debatavondjes. En dat eigenlijk al decennia lang.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/jaarrede-rvdj-redacties-nemen-transparantie-serieuzer

Meer berichten