Foto: Stockfoto 123RF

Freelancers winnen rechtszaak tegen DPG Media voor betere betaling

Freelance journalist Britt van Uem en freelance fotograaf Ruud Rogier hadden beiden meer betaald moeten worden voor hun werk voor DPG Media (voorheen de Persgroep). Dat oordeelt de rechtbank Amsterdam in twee individuele rechtszaken die de freelancers hadden aangespannen tegen de uitgeverij.

DPG Media moet deze beide freelancers daarom nog extra betalen voor werk dat zij in 2018 hebben gedaan. DPG Media zal de overwegingen in het vonnis bestuderen en overwegen of het nodig is in hoger beroep een uitspraak te vragen. De NVJ spreekt van een historische uitspraak.

Van Uem en Rogier eisten een hogere vergoeding voor hun werk voor de regionale kranten van de DPG Media. Hoewel Van Uem en Rogier ieder op zich een zaak aanspanden tegen de uitgeverij, werden beide zaken samen behandeld. Nadat de zaak al twee keer was aangehouden en er door de rechtbank om aanvullende informatie was gevraagd, heeft de rechter nu wel uitspraak gedaan.

De rechter oordeelt dat DPG Media Ruud Rogier 65 euro per foto moet betalen. Het tarief van 42 euro per foto is "niet billijk". Bij Van Uem noemt de rechtbank het bedrag van 13 cent per woord ook niet billijk, dat moet 21 cent per woord worden.

Klik hier om verder te lezen op Villamedia

Meer berichten