Afbeelding

NNP boos: Ondanks uitspraak rechter en zorgen minister Slob zet Utrecht strijd tegen persvrijheid gewoon door

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

Regionale en lokale huis-aan-huiskranten zijn verbijsterd over de beslissing van de gemeente Utrecht om in beroep te gaan tegen het vonnis van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de persvrijheid beschermt.

In een poging papierverspilling tegen te gaan besloot de Gemeente Utrecht vorig jaar reclamefolders én huis-aan-huiskranten over één kam te scheren en beiden uit de brievenbussen te weren. Onder andere minister Slob, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging van Journalistiek vreesden dat dit besluit de doodsteek voor de regionale en lokale journalistiek zou zijn.

Op 25 februari maakte de rechter gehakt van het omstreden Utrechtse verbod omdat het in strijd was met art. 10 EVRM, de vrijheid van meningsuiting, en oordeelde dat er bij de gemeente Utrecht sprake was van “gebrekkige voorbereiding en een summier onderzoek, dat bovendien voornamelijk betrekking had op ongeadresseerd reclamedrukwerk en niet op huis-aan-huisbladen”. 

Ondanks het glasheldere oordeel heeft de gemeente Utrecht afgelopen vrijdag om half zes besloten toch in beroep te gaan.

Oorlog
Branchevereniging NNP is boos over persvijandige opstelling van de gemeente Utrecht. “In een tijd dat we elkaar hard nodig hebben en de informatievoorziening naar kwetsbare groepen, die vrijwel de hele dag binnen zitten belangrijker is dan ooit, besluit Utrecht om de oorlog tegen de regionale en lokale journalistiek doodleuk door te zetten”, aldus Roy Keller van de NNP.

“Namens alle regionale en lokale journalisten doe ik een beroep op burgemeester Van Zanen, het College en de voltallige Utrechtse Raad om snel weer bij zinnen te komen en de oorlog tegen de regionale en lokale journalistiek te staken”.

Huis-aan-huiskranten worden intensief gebruikt als communicatiemiddel van bewoners naar hun buurtgenoten. Uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Hart van Nederland blijkt dat driekwart van Nederland wekelijks een huis-aan-huiskrant ontvangt die door negen van de tien mensen ook daadwerkelijk gelezen wordt — en door zes van de tien mensen vrijwel altijd. Zo’n 65% van de lezers zou de huis-aan-huiskrant missen als het niet meer zou worden bezorgd, waarvan 93% van de mensen die het altijd lezen.

Klik hier om de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden terug te lezen.