Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Onderzoeksjournalistiek in de crisis: is er nog ruimte voor iets anders dan corona?

Algemeen

Veel bedrijven zijn genoodzaakt tijdelijk te stoppen met hun werk, maar de media hebben het misschien wel drukker dan ooit. Elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen, de nieuwsverhalen buitelen over elkaar heen. Maar hoe zit het met de onderzoeksredacties? Hun werk heeft tijd en diepgravend speurwerk nodig. Kan dat nog? En wat gebeurt er met de verhalen die niet over corona gaan?

‘Dit is een ongekende crisis, dus het zou onethisch zijn om het te negeren. We hebben daarom vrij snel besloten om alles om te gooien en ons volledig op corona te richten.’ Jeroen Trommelen, hoofdredacteur van onderzoeksplatform Investico, is stellig. 

Deze crisis vraagt alle journalistieke aandacht, ook die van onderzoeksjournalisten. Niet alleen om ethische, maar ook om praktische redenen. ‘Onze mediapartners [bij wie Investico zijn verhalen publiceert, BS] zitten nu heel erg op de coronaberichtgeving, er is nauwelijks plek voor andere onderwerpen. We hebben nog wel een verhaal gepubliceerd over stalbranden, het resultaat van onze masterclass. Een goed verhaal, waar vijf maanden aan is gewerkt. Dat trok nu veel minder aandacht, dat is wel jammer. Je werkt er lang aan en wilt dan niet dat het doodvalt.’

Klik hier om verder te lezen op SVDJ