Foto: Stockfoto 123RF

Oproep voor nieuw model lokale journalistiek

Hoe wordt de lokale journalistiek toegankelijk, relevant en rendabel gehouden? In Dagblad van het Noorden pleiten een aantal betrokken noorderlingen voor een nieuw, coöperatief model, waarin makers en afnemers ook de eigenaren zijn. 

Op niewslokaal.net. wordt gevraagd mee te denken. Het initiatief is opgezet nadat NDC Mediagroep onlangs de huis-aan-huisbladen in de verkoop zette, omdat het niet rendabel is. Tegelijkertijd is de maatschappelijke waarde van lokaal nieuws groot. Daarom is dit volgens initiatiefnemers een goed moment om “samen te investeren in eigentijdse, relevante en toegankelijke lokale journalistiek”.

“Wij pleiten voor een model waarin professionele journalisten samenwerken met burgers via de dorps- en wijkkranten en lokale en regionale online platforms, en daarnaast met stagiairs, studenten en lokale omroepen. Gezamenlijk kunnen zij zorgen voor een dagelijkse stroom divers nieuws dat context, duiding en verdieping biedt.” Burgers, overheid en maatschappelijke partners kunnen op een online platform met elkaar in gesprek gaan over actuele thema’s die de samenleving raken.

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia

Meer berichten
De krant