Afbeelding
Foto: Stockfoto123RF

Twijfel over Nationale Nieuwsapp Monitor: ‘Die cijfers zijn echt heel hoog!’

Algemeen

Kloppen de cijfers uit de Nationale Nieuwsapp Monitor 2022 wel? Dat vraagt Elger van der Wel, die mediaorganisaties bijstaat met advies en onder meer podcasts produceert, zich af in zijn wekelijkse nieuwsbrief over journalistiek en media.

‘In het rapport, waarvoor 7016 Nederlanders van 18 jaar en ouder zijn ondervraagd, staan cijfers over het gebruik van nieuwsapps en over de waardering voor deze apps. Het probleem is wel dat het gaat om zelfrapportage, terwijl als er één ding is wat mensen niet goed kunnen is zelf rapporten over hun nieuwsgebruik’, schrijft Van der Wel in zijn nieuwsbrief die zondag verscheen. Van der Wel stelt dat het daadwerkelijke gedrag van consumenten altijd afwijkt van een ‘zelfrapportage’.

‘Toen ik op bladzijde 11 zag dat 12,1 miljoen Nederlanders nieuwsapps gebruiken en dat zij gemiddeld 4,9 nieuwsapps gebruiken, waarvan 2,5 dagelijks, sloeg bij mij de twijfel pas echt toe. Die cijfers zijn echt heel hoog! Zo hoog, dat ik het bijna niet geloof. In de VS ligt het dagelijks gebruik van nieuwsapps volgens SensorTower op 0,71. En mensen gebruiken gemiddeld maar 10 apps per dag…’

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia

!