Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Trouw kiest vanaf nu consequent voor ‘wit’ – hoe staan andere media daarin?

Algemeen

Het woord ‘blank’ hoort niet meer thuis in Trouw, kopte de krant afgelopen zaterdag in het hoofdredactioneel commentaar. Trouw kiest daarvoor nadat op Oudjaarsdag teksten als ‘vrolijk blank 2023’ op de Rotterdamse Erasmusbrug werden geprojecteerd. Hoofdredacteur Cees van der Laan schreef dat de redactie van de krant voortaan consequent voor ‘wit’ kiest om lichte huidskleur aan te duiden. Een redactionele keuze die bovendien wordt doorgevoerd in alle facetten van de krant, dus ook in ingezonden brieven van lezers. De stap krijgt wisselend commentaar. Hoe zit dat eigenlijk bij andere media?Laatste wijziging: 10 januari 2023, 16:39

Dat ook lezersbrieven worden bewerkt verbaast Volkskrant-columnist Sylvia Witteman. ‘Dat je als redactie een woord niet meer verkiest te gebruiken, prima, eigen keus. Maar je kunt die witte/blanke refo-oudjes niet zomaar woorden in de mond leggen?’, schrijft ze. Een korte analyse leert echter dat veel dagbladen en andere (landelijke) media in de afgelopen jaren deze draai hebben gemaakt. Waar voorheen de keuze tussen ‘wit’ en ‘blank’ gemaakt werd door een redacteur of journalist als individu - algemene regels waren er niet - kiezen meer media voor ‘wit’. Tegelijk voert niet ieder medium dat zo consequent door, zoals Trouw nu.

Het lijkt er overigens op dat de redactionele keuze van Trouw nog niet helemaal in praktijk is toegepast. In de krant van dinsdag verschenen verschillende lezersreacties op de keuze van de redactie. Daarin blijft - onvermijdelijk - het woord ‘blank’ voorkomen. Ook in de column van Sylvain Ephimenco - ‘Daar komt de extreemlinkse censorenbrigade weer, nu om ‘blank’ wit te wassen’ - valt het woord geregeld.

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia