Afbeelding
Foto: Stockfoto123RF

De beste tools (X): zo bedrijf je mobiele journalistiek

Algemeen

Het zijn gouden tijden voor de journalistiek. De digitalisering biedt eindeloos veel mogelijkheden, ook voor wie niet zo technisch is aangelegd. Online zijn tientallen tools te vinden die je helpen jouw digitale verhaal te maken. Deze week: tools voor mobile journalism.

Je telefoon zit altijd in je broekzak. Ideaal. Mobile journalism (mojo) is dan ook niet meer weg te denken en wint aan populariteit. Sinds vorig jaar gaan verslaggevers van RTL Z live op zender met hun iPhone. Reden: snelheid en betaalbaarheid. Ander voordeel: zo'n one man band met telefoon zorgt voor een intieme setting. Een paar nadelen: licht blijft een heikel punt, de beeldkwaliteit holt achteruit als het te donker is en neem vooral genoeg batterijen mee.

Snapseed
1. fotobewerkingsprogramma mag niet ontbreken in de toolkit van een mobiele journalist. Volgens sommigen is Snapseed het Instagram van Google. Ja, je kunt met beide apps foto's editen en kiezen uit een serie filters, maar Snapseed is geen socialmediaplatform en de mogelijkheden om de foto's te bewerken zijn veel uitgebreider. Deze applicatie wordt veel gebruikt door journalisten. Eerst kostte de app een paar euro, maar nu is-ie gratis.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/mobiele-journalistiek/