Afbeelding

Nominaties voor ergerlijkste woord bekend

Algemeen

Groentjes, bubbels en absoluut zijn woorden die wat betreft de verkiezing Weg met dat woord! mogen verdwijnen. Ruim 8000 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen kwamen binnen en nu maakt het Instituut voor de Nederlandse Taal de top tien ergerlijkste woorden van 2016 bekend.

Eind november deed het instituut een oproep om woorden in te sturen die we nooit meer willen horen. Er kan een week lang gestemd worden op de tien genomineerde woorden. Donderdag 8 december wordt de verliezer van 2016 bekendgemaakt.

Verkleutering
Een jaarlijks terugkerende ergernis is het gebruik van verkleinwoorden voor dingen die niet per se klein zijn. Mensen vinden dat denigrerend en kinderachtig. Het genomineerde woord groentjes (voor groenten) komt vooral in Vlaanderen voor. "Irritant gebruik van verkleinwoorden", zegt een van de inzenders, en "ik ben geen kannibaal en wil geen onervaren mensen op mijn bord". Ook het genomineerde bubbels voor champagne wordt als verkleutering van de taal gezien; "infantiel en pseudohip!".

Lees verder op Nederlandsmedianieuws: www.nederlandsmedianieuws.nl/media-nieuws/Nominaties-voor-ergerlijkste-woord-bekend/