Afbeelding

WeesperNieuws wint Prijs Nieuwsbladjournalistiek

Algemeen

Het redactieteam van WeesperNieuws heeft de NNP-prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2015 gewonnen met de verkiezing van de eerste 'Weesper van het Jaar'. André Verheul, hoofdredacteur van WeesperNieuws, ontving de bijhorende trofee uit handen van juryvoorzitter dr. Lou Lichtenberg op de landelijke NNP-dag die donderdag 16 april werd gehouden in het Dolfinarium te Harderwijk. De jury bestond dit jaar naast Lichtenberg uit Paul van der Cingel en drs. Arie Verhoef. De dag werd mede mogelijk gemaakt dankzij sponsorbijdragen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en A&C Media.

De jury sprak van een 'blijmoedig onderwerp' en oordeelde dat "het initiatief en de wijze waarop het in de krant en online werd gebracht ook in lezerskringen grote waardering ondervond. De krant kon hiermee tevens zijn positie als lokale autoriteit nog meer versterken. Kortom, een leuk initiatief waar iedereen blij van wordt en dat ook voor het profileren van de bindingsfunctie van andere lokale media inspirerend kan werken."

Er waren drie genomineerden voor de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. Naast WeesperNieuws waren het André Bijl, die voor het Kontakt, editie Leerdam, een serie nieuwsverhalen maakte over de problemen rond de ontsluiting van de nieuwe woonwijk Broekgraaf in Leerdam, en Martijn de Bonte van Eilanden-Nieuws met een serie columns over De Omloop, een jaarlijks wandelevenement op Goeree-Overflakkee, een tocht van 110 kilometer rondom het eiland die de deelnemers binnen 24 uur moeten afleggen.

Eervolle vermeldingen waren er voor Job Schepers van de Texelse Courant, die via een blog op de website een zorgwekkend probleem over het drugsgebruik op Texel benoemde, en  waarover nog vaak het stilzwijgen wordt bewaard. Zijn stuk werd het gesprek van de dag en cartoonist Arie Roon van Wereldregio op Schouwen-Duiveland, die wekelijks op kritische, ludieke wijze de lokale actualiteit duidt. De jury over de eervolle vermeldingen: "Dergelijke journalistieke producten maken iets los in de samenleving en stemmen tot nadenken."

Daarnaast werden de NNP-prijs voor de Nieuwsbladfotografie en de A.M. Banda-prijs uitgereikt. De winnende foto van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie was van de hand van Hans Barten van De Maas&Waler met de bijzondere foto 'Sint en Piet in zwaar weer'. Een geweldige foto die alles heeft van de krankjoreme beladenheid van onze omstreden volkshelden, aldus juryvoorzitter Jeroen Wielaert. Een eervolle vermelding ging naar Gemma van Winden-Tetteroo van De Schakel Midden-Delfland met een sterke nieuwsfoto van een heftruck die moest worden gelicht uit de Gaag. De jury bestond naast Wielaert uit Joost Berends en Merijn Stillebroer.

De A.M. Banda-prijs, de prijs voor het beste commerciële initiatief, ging naar de Texelse Courant met het project Sociaal Gezond & Fit. "In dit project zien we de zo geroemde samenwerking tussen commercie en redactie, die de adverteerder een duidelijke meerwaarde biedt", aldus juryvoorzitter dr. Erik Ranzijn.   De Texelse Courant was trouwens ook nog genomineerd met het project 'Sociaal Domein - veranderingen in de zorg'. In dit project biedt de gemeentelijke overheid haar communicatie over de veranderingen in de zorg aan als advertorials. De Texelse Courant stond op dit podium met twee inzendingen, een prestatie die nog niet eerder vertoond is. Een nominatie was er ook voor Uitgeverij West Media met de actie Vriend van de Lierenaar. Zowel lezers als adverteerders kunnen vriend worden van de Lierenaar. De praktijk leert dat deze partijen bereid zijn om voor deze vriendschap te betalen.

Naast Erik Ranzijn bestond de jury uit Gerard brouwer en Dies van 't Leven.

Over de NNP-prijzen

De NNP is de landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia, waarbij zo'n zestig uitgeverijen zijn aangesloten. De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek,  de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie en de A.M. Banda-prijs worden jaarlijks uitgereikt en zijn bedoeld ter onderstreping van het vaak hoge niveau van de lokale nieuwsmedia in zal zijn facetten en als stimulans om diezelfde lokale nieuwsmedia nog nadrukkelijker op de kaart te zetten, als mediatypen die aan de voet van de samenleving invulling geven aan een kwalitatieve, brede en continue nieuwsvoorziening.