Afbeelding

Congres Vlaanderen-Nederland: 'We moeten meer samenwerken'

Algemeen

Journalistiek Vlaanderen en Nederland zijn nauw met elkaar verbonden. Dat werd extra duidelijk tijdens het congres Nederland-Vlaanderen, dat het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek op 8 december organiseerde. Tegelijkertijd is er wederzijdse desinteresse. "We kijken en luisteren amper naar elkaar, dat is zonde."

"Vlaanderen neemt Nederland langzaam over", opent René van Zanten, algemeen directeur van het Stimuleringsfonds, het congres. Daarmee doelt hij op het feit dat steeds meer Nederlandse kranten in handen zijn van de Persgroep. Sinds 2009 vallen onder andere Trouw, Algemeen Dagblad en de Volkskrant onder deze Vlaamse uitgever. Mede door de aanwezigheid van de Persgroep neemt de invloed van Vlaanderen op de Nederlandse journalistiek toe. Het NRC wordt uitgegeven door de Vlaamse uitgever Mediahuis.

"Het is een onderwerp dat mij na aan het hart ligt", zegt Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis. "We moeten beseffen dat de markten en culturen verschillend zijn. Het is logisch dat de Vlamingen naar boven kijken. De Nederlandse bevolking is een stuk groter, waardoor het voor de Vlamingen interessant is om samen te werken. Andersom is het wellicht wat minder aantrekkelijk."

De Vlaamse dominantie op de Nederlandse krantenmarkt is een belangrijk onderwerp op het congres over de journalistieke band tussen de twee buurlanden, net als de cultuurverschillen die zorgen voor twee unieke medialandschappen. Aanleiding voor het congres was het vertrek van de Vlaamse hoogleraar communicatiewetenschappen Leen d'Haenens als bestuurslid bij het Stimuleringsfonds. Zij is een van de sprekers, net als onder anderen NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en Dirk Vanhegen, voorzitter van de raad van bestuur van medianetwerk MediaNet Vlaanderen.

Onderlinge uitwisseling
De kranten binnen de Persgroep slaan op meerdere vlakken de handen ineen. Zo wisselen de Volkskrant en De Morgen stukken uit. Daardoor kan meer werk worden gedaan door minder mensen, maar dat heeft ook nadelen. Sabine Vandeputte, journalist bij VRT Nieuws: "Ik zie Vlaamse en Nederlandse kranten met dezelfde stukken. Dat is zonde. We zijn zo anders, dat moeten we niet laten verwateren." Gert Ysebaert verweert zich: "Kranten vullen elkaar aan, maar vanwege de keuzes van de hoofdredacties blijven ze toch verschillend", verweert Ysebaert zich. "Deze manier van werken zorgt voor efficiëntie en lagere kosten. Daardoor kunnen we investeren in innovatie in de journalistiek. Redacties in Vlaanderen zijn een stuk kleiner dan die in Nederland. Door onderling stukken uit te wisselen, kunnen we dat praktisch opvangen."

Lees verder bij het SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/congres-vlaanderen-nederland-we-moeten-meer-samenwerken/