Journalistiek manifest krijgt niet iedereen op de barricaden

Het 'Manifest voor een verantwoordelijke Journalistiek' zorgt voor flink discussie onder journalisten. Ruim 60 journalisten hebben inmiddels hun handtekening gezet onder het initiatief, maar er is ook kritiek. Een overzicht van de diverse reacties.

Volgens de oprichter van het manifest, Ralf Bodelier, wordt het hoog tijd om de taakopvatting van journalist opnieuw tegen het licht te houden. Bij De Nieuwe Reporter schrijft hij dat de morele code van journalisten achterhaald is. Wat de journalist nog steeds beschrijft als een brisante uitzondering op de regel, wordt door zijn lezers of kijkers steeds vaker opgevat als de regel zelf. De wereld is een dorp geworden.

"In een wereld die in hoog tempo is geglobaliseerd en waarin de uitzonderingen op de regel 24 uur per dag op ons afstormen, zijn we toe aan een nieuw journalistiek paradigma. Dat noem ik 'verantwoordelijke journalistiek'."

In de Volkskrant (via Blendle) van vandaag schrijft Mirjam Vossen, een van de ondertekenaars van het manifest, dat journalisten hun publiek overladen "met crises en drama's, en ontnemen zo het zicht op deze alledaagse normaliteit. Geen wonder dat we met zijn allen denken dat de wereld in brand staat".

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/journalistiek-manifest-krijgt-niet-iedereen-op-de-barricaden

Reageer als eerste
Meer berichten