Afbeelding

CPB: overheid kan iets doen tegen nepnieuws

Algemeen

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over nepnieuws en de verspreiding van ongewenste content via sociale media als Facebook. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft vandaag een advies uitgebracht waarin wordt beschreven wat Nederland én Europa daar tegen kunnen doen. .

Het opvallendste uit het advies, de 'Policy Brief', (.pdf), is wel het vergunningstelsel voor platforms. Met een vergunningstelsel, dat gericht zal zijn op Europese gebruikers, kunnen toezichthouders grip krijgen op spelers in de snel veranderende markten. Om een vergunning te krijgen moet namelijk aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.

Het CPB hanteert de volgende definitie voor een platform: Een economische definitie van een platform is een bedrijf dat ten minste twee groepen gebruikers bedient, waarbij de deelname van een groep afhangt van de interactie met de andere groep (Rochet en Tirole, 2003). Een vergunning zou gericht moeten zijn op Europese gebruikers. In de financiële sector stellen toezichthouders hoge eisen aan bankvergunningen – dit zou in de toekomst ook voor digitale platforms een model kunnen zijn, meent het CPB.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/cpb-overheid-kan-iets-doen-tegen-nepnieuws