Foto: Stockfoto 123RF

Onderzoek: Vrouwen ruim ondervertegenwoordigd in de media

Van de personen die in de Nederlandse nieuwsmedia als expert worden aangehaald, is slechts één op de vier (26 procent) een vrouw. Zij zijn daarmee nog altijd ruim ondervertegenwoordigd in de nieuwsmedia. Personen met een migratieachtergrond zijn nog minder zichtbaar: van alle experts die in de media worden aangehaald heeft 9 procent een migratieachtergrond.

Dat blijkt uit een meting van het Global Media Monitoring Project (GMMP), dat op 29 september in 145 landen telde hoeveel mannen, vrouwen en personen met een migratieachtergrond die dag als expert werden aangehaald in de nieuwsmedia. Het Nederlandse deel van het onderzoek werd uitgevoerd door Free Press Unlimited en WOMEN Inc. 

“We zien dat zodra journalisten op zoek zijn naar een expert, vrouwen letterlijk buiten beeld raken”, aldus Free Press Unlimited-directeur Ruth Kronenberg tegen NU.nl. “Media hebben grote invloed op stereotype beeldvorming, sociale normen en de aspiraties van mannen en vrouwen. Het is teleurstellend om te zien dat, ondanks de aandacht hiervoor, vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in het nieuws.”

Klik hier om verder te lezen op Villamedia

Meer berichten