Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Europese Hof van Justitie: online platforms zijn onder bepaalde omstandigheden niet aansprakelijk voor schending auteursrecht

Algemeen

Onlineplatforms zijn niet aansprakelijk voor schending van auteursrecht als gebruikers materiaal uploaden waar ze het auteursrecht niet van hebben, tenzij ze niet snel genoeg actie ondernemen om het materiaal te verwijderen of toegang tot het materiaal niet blokkeren. Dat blijkt uit twee uitspraken van het Europees Hof van Justitie, meldt Reuters.

Het Europese hof zei dat platforms ook aansprakelijk kunnen zijn als ze niet over de juiste technologische hulpmiddelen beschikken om inbreuken op het auteursrecht door hun gebruikers aan te pakken of als zij op hun platforms hulpmiddelen aanbieden voor het illegaal delen van inhoud.

YouTube kwam in de beklaagdenbank terecht nadat muziekproducent Frank Peterson in 2008 YouTube en Google in Duitsland had aangeklaagd wegens het uploaden van verschillende opnames, waarvan hij de rechten bezit, door andere gebruikers naar het videoplatform.

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia

!