Afbeelding
Foto: Joachim de Ruijter

Koninklijke onderscheiding voor Henry Drost

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

Henry Drost stapte aan boord van Zeesleepboot Holland. Hij had er zin in - na heel veel werk was het eindelijk zover: de presentatie van zijn nieuwste boek, ‘Holland,100 jaar Terschellinger zeesleepboot historie’. Maar die boekpresentatie liep wat uit de hand voor een totaal overdonderde Drost: hij kreeg een koninklijke onderscheiding. Onder andere voor het op de kaart zetten van Harlingen en de passie en het enthousiasme waarmee hij dat nog altijd doet.

Met enige regelmaat komt Henry bij De Jong Boeken in de winkel aan de Noorderhaven. Om boeken te kopen, of juist om zijn eigen nieuwe boek aan te kondigen. “Henry raakt dan niet uitgesproken over Harlingen en over hoe mooi het boek eruit komt te zien”, aldus Lucie¨n de Jong.

Henry Drost (79) gaat niet zonder camera de deur uit. Hij maakte op zijn zestiende de eerste foto’s voor de Harlinger Courant. Ruim zestig jaar later heeft de voormalige directeur van Flevodruk Harlingen en uitgever van de Harlinger Courant een gigantisch fotoarchief, met vooral foto’s van Harlingen. Henry heeft alle negatieven uit het verleden gedigitaliseerd. De maanden tijd die hier in zijn gestoken zijn niet te tellen.

Fotografie delen
Henry wordt volgend jaar 80 en sinds hij met pensioen is, heeft hij niet stilgezeten. Zijn dagen worden nog steeds bijna volledig gevuld met fotografie in en rondom Harlingen, en de publicatie van diverse boeken. Delen van sommige boeken (de serie ‘Harlingen, terug in de tijd’verschenen ook in de Harlinger Courant.

Dat is ook Henry Drost: hij wil zijn fotografie vooral delen. Foto’s zijn er volgens Drost niet om op een harde schijf te bewaren. Ze zijn er om af te drukken op papier, als wandversiering of in een boek of album. “Je wilt immers anderen laten meegenieten van de bijzondere dingen die je hebt gezien.”

Zijn fotoarchief is een waardevolle bron waar bijvoorbeeld ook Vereniging Oud Harlingen, Centraal Comite´, Stichting Zeesleepboot Holland, Rederij Doeksen, Zeevaartschool Terschelling, Vlieland Magazine en uiteraard de Harlinger Courant uit putten.

Oud Harlingen
De vader van Henry Drost, Fokke Drost, was in 1985 e´e´n van de initiatiefnemers van het jaarlijkse magazine van Oud Harlingen. Nadat zijn vader stopte als redactielid, zag Henry het toch ook als zijn verantwoordelijkheid om de vormgeving tot vandaag de dag voort te zetten.

Henry werkte belangeloos mee aan het boek ‘75 jaar vrijheid’ van Centraal Comite´ 1945. Hij werkte ook als vrijwilliger mee aan meer dan vijftig nummers van ‘Cornelis Douwes’; het tijdschrift van de Vereniging Oud-leerlingen der Zeevaartschool Terschelling. En al meer dan dertig jaar verzorgt Drost de vormgeving van Vlieland Magazine, het tijdschrift van Jan ‘van Vlieland’ Houter. “Henry doet dat allemaal in stilte en werkt eigenlijk als promotor geheel gratis in de schaduw”, zegt Houter.

Jan Heuff van Terschelling was jarenlang correspondent voor de HC en werkte ook veel met Henry samen, bij meerdere projecten. Heuff: “Waar die passie voor het vak bij mij ondertussen aan forse slijtage onderhevig is, gaat Henry maar door. Mede dankzij zijn tomeloze inzet en energie konden tijdschriften als Vlieland Magazine, Cornelis Douwes en Schylge myn La^ntse, bladen die een maatschappelijk belang dienen, overleven.”

Grote betrokkenheid
Henry heeft zich met veel passie en tomeloze energie vaak belangeloos ingezet om (foto)boeken over de stad Harlingen te publiceren. Niet alleen als fotograaf, maar ook als vormgever en met een vlotte pen schrijft hij ook artikelen en verzorgt hij de teksten voor zijn boeken. Zijn boeken over Harlingen tonen een grote betrokkenheid bij zijn geboortestad, en zijn een mooie promotie van Harlingen.

Na zijn pensioen heeft hij nog jarenlang de voorpagina van de Harlinger Courant opgemaakt, en de redactie van de HC kan nog altijd een beroep op Henry doen. Dankzij Henry Drost heeft de Harlinger Courant ieder jaar weer een ‘Getijdenkalender’ (met fotografie van Henry) en dankzij Henry heeft zeesleepboot Holland ieder jaar eveneens een kalender.

Zeesleepboot Holland
Zeesleepboot Holland is een andere passie van Henry. In zijn jeugdjaren was Henry met de familie Drost op Terschelling en daar werd begin jaren 50 van de vorige eeuw de fameuze bergingsjager van Rederij Doeksen ontdekt en voor het eerst op de gevoelige zwart-wit plaat vastgelegd. Dat was het begin van een band met de zeesleepboot.

Drost waagde het om in de Harlinger Courant te reppen van ‘een Oude Dame die steeds meer onderhoud nodig heeft, zoals dames dat behoeven als ze ouder worden’, vertelt Birgitte Janssen van Stichting Zeesleepboot Holland. “Na een korte ‘interventie en herdefinie¨ring’ werken we sindsdien gestaag en eenduidig voort aan beeldvorming van de sindsdien zogenoemde ‘Grande Dame’.”

Henry groeide op de in de drukkerij, het familiebedrijf van zijn vader Fokke Drost. Hij volgde zijn vader op als directeur en bouwde het bedrijf verder uit. De Harlinger Courant was altijd het paradepaardje en Henry heeft alles in het werk gesteld om de krant te laten bestaan. En - heel bijzonder - nog altijd geheel in eigen beheer. Van journalistiek tot en met get drukken van de krant aan de Kanaalweg in Harlingen. Het meegaan in technologische ontwikkelingen en het doen van (risicovolle) investeringen is belangrijk geweest. Henry is nog altijd op de hoogte van de laatste snufjes op gebied van digitale fotografie en behendig op zijn Mac. Zijn fraaie foto’s deelt hij tegenwoordig ook op social media.

Aan het Noordijs staat een mooi bronzen beeld van ‘Rikus Poes’. Een markante Harlinger verslaggever, die dagelijks op zijn brommer op zoek was naar het nieuws. Dit beeld werd gemaakt en geplaatst op initiatief van Henry Drost.

Hele dagen vult Henry nog altijd achter zijn computer en veel mensen hebben geen idee van al het werk dat hij met veel passie verzet, om ook Harlingen op de kaart te zetten. Hij staat niet graag zelf op de voorgrond en graag achter de camera. De koninklijke onderscheiding is een kroon op zijn werk.