Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Coronamaatregelen treffen zzp’ers hard

vr 10 dec 2021, 12:05 Algemeen

Van alle zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) heeft ruim één op de drie (36 procent) zijn inkomen fors zien dalen dankzij de coronamaatregelen. Bij 13 procent van hen zorgen de maatregelen ervoor dat hun inkomen onder het sociaal minimum van 1078 euro uitkomt. Vooral zzp’ers in de horeca, kunst en cultuur en persoonlijke dienstverlening hebben last van inkomensterugvallen.

Dat blijkt uit een peiling van Knab onder 500 zzp’ers. Veel ondervraagden zijn ontevreden over de manier waarop de overheid omgaat met steunmaatregelen voor ondernemers. Eerder werd al bekend dat de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in de huidige coronapiek niet terugkeert. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), een vorm van loonsteun, is wel opnieuw ingeschakeld.

6 op de 10 zzp’ers die Knab ondervroeg vindt dat de overheid meer oog heeft voor andere ondernemers dan voor zzp’ers. De beslissing de Tozo niet terug te brengen schoot veel partijen in het verkeerde keelgat. Onder andere de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) pleitte eerder deze maand al voor het heropenen van de Tozo-maatregel.

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia