Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

NVJ: ‘Oordeel van rechter over Volkskrant zzp’er kan impactvol zijn voor veel redacties’

Algemeen

Een rechter heeft kortgeleden besloten dat een zzp’er, die meer dan tien jaar als corrector voor de Volkskrant werkte, in loondienst had moeten worden aangenomen. Volgens NVJ-secretaris Milen van Boldrik kan deze uitspraak impactvol zijn voor veel redacties. ‘Rechters kijken steeds strenger naar of iemand niet een verkapte werknemer is. Schijnzelfstandigheid wordt terecht strenger beoordeeld en meer ingeperkt door dit soort uitspraken.’

De zaak werd aangespannen door de zzp’er, nadat deze te horen had gekregen dat hij overbodig zou raken en zijn overeenkomst met de krant in september 2023 zou worden beëindigd. Maar de zzp’er vond eigenlijk dat hij als een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor de krant had gewerkt.

Hij onderbouwde die stelling door erop te wijzen dat hij niet alleen in een permanent rooster, maar ook op kantoor werkte en zelfs een laptop van de krant in bruikleen kreeg. De rechter gaf hem begin februari gelijk, waardoor de man onder andere recht heeft op achterstallig loon vanaf september 2023.

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia