De prijswinnaars bij elkaar. Foto Vincent de Vries.
De prijswinnaars bij elkaar. Foto Vincent de Vries.

NNP-prijs voor Nieuwsbladjournalistiek 2016 voor redactie BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws

Algemeen

Het redactieteam van BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws heeft de NNP-prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2016 gewonnen met de 17-delige serie: "Op weg naar de nieuwe gemeente". 

André Verheul, hoofdredacteur, ontving de bijhorende trofee uit handen van de juryvoorzitter op de landelijke NNP-dag die donderdag 21 april werd gehouden in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. De jury bestond dit jaar naast voorzitter dr. Lou Lichtenberg uit Froukje Nijholt en dr. Frans Blok.  

De jury was bijzonder aangesproken door de sterke, a-politieke aanpak. In de serie staan mensen centraal, terwijl de vormgeving de serie alleen maar versterkt. Concluderend: een voorbeeld van goede journalistiek. Een perfect voorbeeld van hoe je zaken als deze in journalistieke zin aanpakt. Sterk, mooi, verfrissend.

Er waren drie genomineerden voor de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. Naast BussumsNieuws, NaarderNieuws en  uiderNieuws waren het Jelle Bakker die voor Het Urkerland een verhaal schreef over een gevonden visserman, met als titel 'Geheim van Vredenhof na 47 jaar ontrafeld' en Sandra Vlielander van De Schakel Midden Delfland, Het Hele Westland en Maassluise Courant De Schakel, die de bijlage '70 jaar vrijheid' uitbrachten. 

Beste foto 
Daarnaast werden de NNP-prijs voor de Nieuwsbladfotografie en de A.M. Banda-prijs uitgereikt. De winnende foto van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie was van de hand van Stephan Tellier van Het Kontakt Lek en IJssel Oost met de foto van de doorkomst van  de eerste etappe van de Tour de France in Haastrecht. 

De winnende foto van Stephan Tellier

Een dynamische nieuwsfoto waarop veel gebeurt, aldus de jury, en "een lijnenspel van beweging en kleur, genomen vanuit een doordacht fotografisch standpunt." Volgens de jury bevat deze foto alle kenmerken van een goede, lokale nieuwsfoto. De jury bestond uit Jeroen Wielaert, Joost Berends en Merijn Stillebroer.

A.M. Banda-prijs
De A.M. Banda-prijs, de prijs voor het beste commerciële initiatief, ging naar dezelfde winnaar als in 2015: de Texelse Courant. Deze keer met het Texelse Courant Crossmedia Pakket, een samenwerking tussen het sales-team Texelse Courant en de redactie. Volgens de jury geeft De Texelse Courant ook dit jaar weer aan dat ze los van de drager denkt, maar vanuit de behoefte van de adverteerder, hoewel men zich zeer bewust is van het feit dat het gedrukte merk nog steeds de (ver)bindende factor blijft tussen ondernemer en lezer. De jury bestond uit Dies van 't Leven en Gerard Brouwer

Over de NNP-prijzen
De NNP is de landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia, waarbij zo'n 50 uitgeverijen zijn aangesloten. De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek, de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie en de A.M. Banda-prijs worden jaarlijks uitgereikt en zijn bedoeld ter onderstreping van het vaak hoge niveau van de lokale nieuwsmedia in zal zijn facetten en als stimulans om diezelfde lokale nieuwsmedia nog nadrukkelijker op de kaart te zetten, als mediatypen die aan de voet van de samenleving invulling geven aan een kwalitatieve, brede en continue nieuwsvoorziening.