Afbeelding

Is een robot een betere journalist?

Algemeen

Robots en algoritmes bepalen in toenemende mate welk nieuws we onder ogen krijgen. Bijvoorbeeld op Facebook. Betekent dit dat robots en algoritmes – maar ook Facebook – aangeklaagd zouden kunnen worden bij de Raad voor de Journalistiek?

'Kan een robot voor de Raad voor de Journalistiek worden gesleept als er een fout is gemaakt? Wie is dan verantwoordelijk?' Kennelijk aan het denken gezet door de laatste berichten over geautomatiseerde berichtgeving, stelde journalist Dirk Bayens ruim een maand geleden deze vraag op Twitter. Hij werd meteen doorverwezen naar mij – ik was tenslotte toen al zeven dagen voorzitter.

Omdat online interactie niet van dralen houdt, antwoordde ik, zonder collega's, reglementen en eventuele relevante conclusies te raadplegen, meteen met de opmerking dat je een robot net zo min als een toetsenbord verantwoordelijk kunt houden voor journalistieke praktijken. Het klonk misschien leuk, maar klopte het ook?

Peter-Paul Verbeek, hoogleraar in filosofie en technologie, stelde me op Twitter gerust: 'Robots vervangen de journalisten niet, maar veranderen de journalistiek.' En: De Raad voor de Journalistiek 'moet dus beoordelen hoe verantwoord de journalistiek omgaat met robots en hun algoritmen.'

Lees verder op De Nieuwe Reporterwww.denieuwereporter.nl/2016/10/is-een-robot-een-betere-journalist/