NDP: 'Kabinet brengt journalistieke sector verder in het nauw'

Hoewel het kabinet het belang van onafhankelijke journalistiek ondubbelzinnig onderschrijft, brengen de gekozen maatregelen serieuze schade toe aan de sector.

NDP Nieuwsmedia heeft het vandaag gepresenteerde regeerakkoord geanalyseerd. De coalitiepartijen kondigen in het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' de volgende maatregelen aan:

Verhoging verlaagd btw-tarief van 6 naar 9 procent
Om de belastingen op inkomen te kunnen verlagen, verhoogt het nieuwe kabinet het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent. Dat betekent een verhoging van de btw op dagbladen en tijdschriften. Voor gedrukte nieuwsmedia moet straks per jaar circa 30 miljoen euro extra worden afgedragen aan de schatkist.

Sterk dalende advertentie-inkomsten en teruglopende printoplages hebben nieuwsuitgevers er in de afgelopen jaren toe gedwongen alle zeilen bij te zetten om zoveel mogelijk journalistieke capaciteit te behouden. Een verhoging van de btw komt bovenop deze structurele ontwikkelingen en komt daarmee extra hard aan. De btw-verhoging brengt risico's met zich mee voor de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening.

Dagbladbezorging op het spel
De meeste impact op de journalistieke sector heeft de maatregel om alle niet-werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt die geen minimumuurtarief van € 15 a € 18 verdienen, te beschouwen als werknemers met een arbeidsovereenkomst. Dat dreigt gevolgen te hebben voor de 20.000 dagbladbezorgers die Nederland rijk is.

Van oudsher verrichten dagbladbezorgers hun werkzaamheden op basis van een opdrachtovereenkomst. Die contractsvorm is cruciaal voor een stipte bezorging in de vroege ochtenduren, omdat het vrije vervanging mogelijk maakt.

Lees verder op NDP Nieuwsmedia: www.ndpnieuwsmedia.nl/2017/10/10/kabinet-brengt-journalistieke-sector-nauw/

reageer als eerste
Meer berichten