Hoe het nieuws beetje bij beetje toegankelijk wordt voor mensen met een beperking

Is het nieuws er in Nederland wel voor iedereen? Miljoenen mensen die moeite hebben met zien, horen of lezen worden over het hoofd gezien – al komt daar langzamerhand verandering in.

Een op de acht Nederlanders heeft moeite om dit stuk te lezen. En om de hoogtepunten op NU.nl te begrijpen, de nieuwslezer van het Journaal bij te benen of het huis-aan-huisblad te lezen als er geen foto's bij staan. Ze zijn niet analfabeet, maar het is wel alsof ella nedroow mosredna naats.

'Een laaggeletterde kijkt bijvoorbeeld 's ochtends drie keer de herhaling van het Journaal,' zegt freelance journalist Benjamin de Bruijn, die als student journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek deed naar nieuwsconsumptie onder laaggeletterden. 'De NOS stemt het nieuws af op kijkers met een opleidingsniveau van mbo en hoger, maar tachtig procent van de laaggeletterden zit daaronder.'

Het is een doelgroep die vaak over het hoofd wordt gezien. Hetzelfde geldt voor de 350.000 mensen slechtzienden en anderhalf miljoen slechthorenden in Nederland. Grote doelgroepen, maar ze worden vaak niet bereikt door mediamakers. Misschien wel omdat de meeste journalisten van die beperkingen geen last hebben.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/nieuws-slechtzienden-slechthorenden/

Meer berichten