De FHJ biedt onderzoeksjournalisten geld en een bureau in ruil voor kennis

De Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg gaat onderzoeksjournalisten betalen om in het schoolgebouw te komen werken aan hun onderzoeken. De school wil op deze manier leerlingen en docenten laten leren over de praktijk, zonder de journalist uit die praktijk te halen.

'Journalisten worden niet ingehuurd', antwoordt Harmen Groenhart van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ) nadrukkelijk op de vraag wat de constructie is van het programma Werkplaats FHJ. 'Eigenlijk zegt die naam het het beste: we bieden onderzoeksjournalisten een semester lang een bureau aan waar ze kunnen gaan zitten werken, zodat studenten en docenten bij hun over de schouder mee kunnen kijken.'

Het idee voor de werkplaats ontstond op een conferentie van de VVOJ. 'Daar zagen we zo veel mooie dingen waarvan we dachten: dat willen we ook op onze school. Alleen: als je tegen een journalist zegt: 'Kom maar bij ons werken', dan haal je diegene uit de praktijk.' Volgens Groenhart is het juist met onderzoeksjournalisten belangrijk om dat niet te doen, omdat de technieken (zoals datajournalistiek) momenteel erg snel veranderen.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/onderzoeksjournalisten-werken-op-fhj/

Meer berichten