Foto: Stockfoto 123RF

NVJ: overheid help journalistiek. NDP: overheid handen af van journalistiek

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat de rijksoverheid de journalistiek veel meer kan helpen dan dat het nu doet. De werkgevers verenigd in NDP Nieuwsmedia menen dat de overheid vooral minder moet doen. Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer ter voorbereiding van een debat tussen de Kamer minister Arie Slob over de mediabegroting.

Thomas Bruning van de NVJ legde in zijn bijdrage de nadruk op wat de overheid kan doen om de journalistiek in Nederland te helpen. Die hulp is nodig omdat het verdienmodel, waarbij van abonnees en advertenties voor de inkomsten zorgen, onder druk staat.

Op zoek naar nieuwe, vooral online, verdienmodellen zou de overheid de btw laag kunnen houden, loonkostensubsidie geven, advertenties plaatsen in de media, gerichte initiatieven steunen en de publieke omroep op peil houden.

Verder riep Bruning de Kamerleden op de rechtspositie van journalisten bij de publieke omroepen te verbeteren. Door de huidige wet- en regelgeving zijn zij het kind van de rekening.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/nvj-overheid-help-journalistiek.-ndp-overheid-handen-af-van-journalistiek

Meer berichten