De tv-generatiekloof: jongeren kijken minder en minder televisie

Televisiekijken wordt vooral een activiteit van oudere generaties. Bij senioren blijft de tv onverminderd populair, bij jongeren neemt de liefde voor het grote scherm snel af.

Nederlanders kijken minder 'traditionele' televisie. Zelfs als we uitgesteld kijken en 'overige schermtijd' (Netflix, Videoland, Ziggo Movies, gamen etc.) meetellen, daalt de hoeveelheid tijd die we voor het 'grote scherm' doorbrengen. Die trend is zichtbaar sinds 2015 toen het aantal uren tv-kijken voor het eerst in tien jaar afnam in Nederland.

Dubbel zoveel 'video on demand'
Wel kijken we steeds meer uitgesteld, en neemt de hoeveelheid 'overige schermtijd' toe. Tien jaar geleden werd er per persoon gemiddeld zo'n 2 minuten per dag uitgesteld gekeken. In 2018 ging dat al om 17 minuten; 10 procent van de totale tv-tijd. Gemiddeld brengen we een kwartier per dag voor de televisie door om video on demand te kijken of te gamen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2015 toen 'overige schermtijd' voor het eerst werd gemeten. (Lees hier hoe de tv-tijd, het uitgesteld kijken en de overige schermtijd zich de afgelopen 30 jaar ontwikkelden.)

De totale tv-tijd neemt sinds 2015 gemiddeld met zo'n 4 procent per jaar af. Maar dat geldt voor de 'gemiddelde' Nederlander (en die bestaat natuurlijk niet). Als we naar de verschillende leeftijdscategorieën kijken, zijn de verschillen indrukwekkend.

Kijken en leeftijd
De 65-plussers kijken niet alleen veel, ze zijn sinds 2008 ook méér gaan kijken. In dat jaar werd het kijkgedrag van die leeftijdscategorie voor het eerst apart gemeten en bleken ouderen ruim 4 uur te kijken. In 2012 is dat aantal gestegen tot ruim 4,5 uur (280 minuten) en dat is sindsdien stabiel gebleven.

Bij de andere leeftijdscategorieën is stabiliteit ver te zoeken. De 50- tot 64-jarigen bereikten hun 'hoogtepunt' in 2014 en 2015 met 256 minuten kijktijd, daarna neemt de kijkduur af tot net boven de 4 uur (243 minuten); een afname van 1 à 2 procent per jaar. Vijftigplussers kijken in 2018 gemiddeld nog wel meer dan 4 uur per dag.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/generatiekloof-jongeren-minder-televisie/

Meer berichten