Foto: Stockfoto 123RF

Oproep van journalistiek Nederland aan de Tweede Kamer: Stop de nieuwe Wet open overheid (Woo)

De journalistiek schiet niets op met het vervangen van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door de Wet open overheid (Woo). Het huidige voorstel pakt de problemen rondom openbaarheid in Nederland niet aan. In een gezamenlijke actie roept de Nederlandse journalistiek het parlement op de Woo te verwerpen en werk te maken van verbetering van de Wob.

"Wetten zijn als worstjes. Je kunt maar beter niet zien hoe ze gemaakt zijn." Het zijn inmiddels befaamde woorden die oud-minister Piet Hein Donner in 2011 uitsprak. Documenten over het wetgevingsproces opvragen via de Wet openbaarheid van bestuur? Nee, dat is helemaal niet interessant voor journalisten. Meende Donner. De werkelijkheid heeft de afgelopen jaren echter menigmaal zijn ongelijk bewezen.

Ironisch genoeg heeft juist de Wob laten zien hoezeer er wordt gepoogd om het openbaarheidsregime in Nederland uit te kleden. Het worstje in deze is de Wet open overheid, de beoogde opvolger van Wob. Door vele aanpassingen is het een worst geworden die nergens naar smaakt.

Lees verder op De Nieuwe Reporterwww.denieuwereporter.nl/2019/04/oproep-van-journalistiek-nederland-aan-de-tweede-kamer-stop-de-nieuwe-wet-open-overheid-woo/

Meer berichten