Foto: Stockfoto 123RF

Wat verwacht het publiek van nieuws?

Veel redacties kijken onder andere naar de leeftijd van hun publiek om in te schatten welke nieuwsbehoefte lezers of kijkers hebben. Maar daarmee doen ze hen tekort, vindt journalistiek adviseur Maike Olij. In de nieuwste aflevering van podcast Klikt het? legt ze aan Mijke Slot uit waarom, en vertelt ze wat journalisten kunnen doen om beter aan de complexe behoeften van hun publiek te voldoen.

Volgens onderzoeker Mijke Slot geloven sommige journalisten dat het publiek vooral geïnteresseerd is in nieuws over ongelukken, geweld en beroemdheden. Die journalisten baseren zich dan vooral op allerlei vooroordelen over doelgroepen. Zo zouden jongeren bijvoorbeeld een kortere aandachtsspanne hebben dan ouderen.

Dat soort overtuigingen zijn te kort door de bocht, bepleit journalistiek adviseur Maike Olij in de podcast: 'Journalisten zijn nog altijd geneigd om de complexe werkelijkheid te simplificeren.' Die jongeren hebben misschien wel een korte aandachtsspanne voor bijvoorbeeld nieuws, maar kunnen óók series bingewatchen.

Verschillende soorten nieuwsbehoeften
Volgens Olij moeten journalisten rekening houden met de vier verschillende 'nieuwsbehoeften' die mensen kunnen bewegen om nieuws te consumeren: bijblijven, toepassen, een mening vormen en beleven. Niet al die nieuwsbehoeften zijn even belangrijk en hebben evenveel impact. Mensen die bijvoorbeeld iedere dag het journaal kijken om bij te blijven, zullen delen van dat journaal snel vergeten. Mensen die een achtergrondverhaal lezen om een mening te vormen of een indringende podcast luisteren om het nieuws te beleven, onthouden die producties waarschijnlijk een stuk langer. Nieuwsverhalen die in dat soort behoeften voorzien, hebben dan ook veel meer impact.

Klik hier om verder te lezen op SVDJ

Meer berichten