Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Waarom lokale media juist nu ondersteuning verdienen

Algemeen

SVDJ Voorzitter Frits van Exter en directeur René van Zanten lichtten toe: Er is een steunmaatregel voor lokale media. De voorwaarden voor het aanvragen van steun staan allemaal op deze site. In zijn algemeenheid geldt, dat lokale omroepen en huis aan huis kranten die een vitale rol spelen bij de lokale nieuws en informatievoorziening op die steun aanspraak kunnen maken. 

De aanleiding is en was, dat met name die lokale partijen snel in de problemen kwamen als gevolg van de Corona-crisis. Inkomsten vallen weg. Adverteerders met name, maar ook de inkomsten die lokale media normaal gesproken hebben door hun betrokkenheid bij festivals en evenementen. 

Dé manier om zo snel mogelijk de helpende hand te bieden was door een maatregel te treffen, die betrekkelijk simpel – en dus met de nodige snelheid – kan worden uitgevoerd. Dan zijn de uitgangspunten dat er scherpe keuzes worden gemaakt in de partijen die kunnen aanvragen en dat de criteria op basis waarvan steun wordt toegekend helder zijn.  

Fijnmazig netwerk
Wat dat eerste betreft is de keus gemaakt voor lokale omroepen en huis aan huis-kranten. Dat is gedaan omdat deze beide sectoren een landelijk, fijnmazig netwerk vormen van nieuws en informatie tot in de verste uithoeken van het land. Er zullen zeker organisaties zijn die geen aanspraak kunnen maken op de steunmaatregel en niettemin evengoed een vitale rol spelen in de lokale nieuws en -informatievoorziening. Voor hen zullen we kijken wat we, buiten die noodmaatregel, kunnen doen. Zoals we dat altijd doen, Corona of niet.

Klik hier om verder te lezen op SVDJ