Alleen Groningen, Brabant en Zuid-Holland bieden specifieke steun aan journalistiek in regio
Foto: Stockfoto 123RF

Alleen Groningen, Brabant en Zuid-Holland bieden specifieke steun aan journalistiek in regio

In alle twaalf provincies heersen zorgen over de verschraling van lokale en regionale journalistiek, maar hoe daarnaar wordt gehandeld, loopt uiteen. Zo leert een rondgang langs de provincies, waarin een fundamentele vraag telkens terugkeert: wiens verantwoordelijkheid is het redden van de journalistiek eigenlijk?

‘Tegels moeten ook in de regio gelicht kunnen worden en inwoners hebben baat bij een betrouwbaar en divers media-aanbod.’ De verschraling van lokale en regionale media is al jaren onderwerp van congressen, rondetafelgesprekken en andere bijeenkomsten. Zo ook in 2018, in de provincie Noord-Holland. Het was Johan Remkes, destijds commissaris van de Koning, die daar nog maar eens benadrukte: de waakhondfunctie en de pluriformiteit van de journalistiek in de provincie staan onder druk.

Op haar beurt werd de provincie Zuid-Holland met de neus op de feiten gedrukt door een onderzoek van de Universiteit Leiden uit 2019. Het medialandschap in Zuid-Holland, luidt de conclusie, kenmerkt zich door te krappe budgetten en te veel vrijwilligers. ‘Daardoor kunnen media maar met moeite een basiskwaliteit bereiken.’

Het nieuwsaanbod slinkt, met name in kleine gemeenten. De diepgang van de regionale en lokale journalistiek neemt overal af. De provincie Zuid-Holland wil daarom starten met financiering van de journalistiek door er op jaarbasis een bedrag van 332.000 euro in te steken. Goed nieuws voor de Zuid-Hollanders, maar hoe zit het eigenlijk in andere delen van Nederland?

Klik hier om verder te lezen op SVDJ

Meer berichten
De krant