Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Nu open: Subsidieprogramma onderzoeksjournalistiek

Algemeen

De afgelopen decennia is in wisselend maar gestaag tempo de onderzoeksjournalistiek gemarginaliseerd, met name op regionaal en lokaal niveau, terwijl steeds meer overheidsverantwoordelijkheden gedecentraliseerd worden en bij de lokale politiek zijn komen te liggen. Het gevolg? Met name buiten de steden worden gemeentes, instanties en bedrijven niet langer op de huid gezeten door journalisten en missen burgers kritische informatie over hun directe omgeving. De subsidieregeling onderzoeksjournalistiek wil bijdragen aan het herstel van de infrastructuur van onderzoeksjournalistiek in Nederland en richt zich daarbij specifiek op de regio.

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft een nieuwe aanvraagronde geopend voor de regeling Onderzoeksjournalistiek. Mediaorganisaties of freelancers-collectieven die een onderzoeksredactie op willen zetten of uitbreiden, kunnen tot en met 25 oktober een aanvraag doen.

Subsidieprogramma 
De regeling is bestemd voor de oprichting en uitbreiding van organisaties en redacties die de onderzoeksjournalistiek in Nederland versterken. Naast subsidie voor arbeidsplaatsen bieden we gerichte begeleiding, trainingen en stimuleren we kennisdeling en samenwerking. Binnen de regeling is er een voorkeur voor regionale en lokale initiatieven en projecten. Er kan in deze ronde maximaal € 150.000,- subsidie aangevraagd worden als bijdrage aan de loonkosten voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Bekijk hier een greep uit de projecten die eerder deelnamen aan het programma onderdeloep.svdj.nl.

Deadline en aanvragen
Subsidie kan worden aangevraagd tot en met 25 oktober 2020. Ga naar www.svdj.nl/onderzoeksjournalistiek voor meer informatie over de subsidieregeling. Heb je vragen over de regeling of wil je je project bespreken, neem contact met ons op via onderzoeksjournalistiek@svdj.nl

Klik hier voor meer informatie over de regeling