Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Adviezen over lokale media: wijzig financiering, meer samenwerking en maak duidelijke afspraken

Algemeen

Vandaag zijn er twee rapporten uitgebracht over lokale journalistiek. In het advies ‘Lokale media, niet te missen’, van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), wordt gepleit voor het maken van duidelijkere afspraken over bereik en kwaliteit met de lokale en regionale media. 

“Op deze manier kan gemonitord worden in hoeverre lokale media de functies uitoefenen die van hen worden verwacht. Het niet nakomen van deze afspraken moet gevolgen hebben voor het krijgen dan wel behouden van de aanwijzing tot publieke omroep en daarmee voor de financiering.” Controle zou mogelijk kunnen gebeuren door het Commissariaat voor de Media en de provincie.

Over de financiering van lokale en regionale media is het advies ook duidelijk: dat moet beter. “De basisfinanciering van lokale omroepen moet meer dan verdriedubbeld worden, van gemiddeld 0,64 euro per inwoner naar 2,- euro per inwoner. Het totale budget komt daarmee op 31,5 miljoen euro.” 

Zo zijn lokale omroepen volgens de ROB en de RvC - mits ze samenwerken - in staat om een professionele journalistieke organisatie neer te zetten. In totaal kosten die plannen nu 36 miljoen euro extra, zegt Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur.     

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia