Deze 26 projecten gaan in 2021 de onderzoeksjournalistiek in Nederland versterken
Foto:

Deze 26 projecten gaan in 2021 de onderzoeksjournalistiek in Nederland versterken

In het derde pilotjaar van de subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek werden 26 aanvragen gehonoreerd. In totaal is er voor ruim 2,48 miljoen euro aan subsidie toegekend. 20 projecten deden vorig jaar ook mee, 6 teams zijn nieuw.

De afgelopen decennia is in gestaag tempo de onderzoeksjournalistiek in Nederland gemarginaliseerd, met name op regionaal en lokaal niveau. Tegelijkertijd zijn steeds meer overheidsverantwoordelijkheden gedecentraliseerd. Het gevolg? Met name buiten de grote steden worden gemeentes, instanties en bedrijven niet langer op de huid gezeten door journalisten en missen burgers kritische informatie over hun directe omgeving.

De subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek is in 2018 in het leven geroepen om bij te dragen aan het herstel van de onderzoeksjournalistieke infrastructuur in Nederland en richt zich daarbij voor een belangrijk deel op de regio. 

Tussen 22 september en 25 oktober 2020 konden mediaorganisaties bij het Stimuleringsfonds een aanvraag indienen. In totaal werden er 55 subsidieaanvragen ingediend, gezamenlijk voor meer dan 5,6 miljoen euro.  

Klik hier voor het volledige artikel op SVDJ

Meer berichten
De krant