• Winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2020.
• Winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2020. Foto:

Weekblad voor Deurne, Het Kontakt en West Media winnen NNP-prijzen 2020

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

De NNP-prijzen 2020 zijn gewonnen door de redactie van Weekblad voor Deurne/’t Contact (Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek), John Wijntjes van Het Kontakt (Prijs voor de Nieuwsbladfotografie) en West Media (A.M. Bandaprijs). Voor het eerst werd er een aanmoedigingsprijs uitgereikt voor videoproducties. Deze ging naar BrugMedia.

Vanwege de coronacrisis kon de NNP-dag 2020 niet doorgaan. Vandaar dat de prijzen en nominaties recent coronaproof bij de uitgeverijen werden uitgereikt.

Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek
Froukje Nijholt, Miranda van Dijk-Kedde, Lou Lichtenberg en Simon Hofland vormden de jury van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. Zij maken zich zorgen over het teruglopende aantal inzendingen, maar toonden zich content over onder meer de interactie met de lezer en de originele invalshoeken.

Bij de beoordeling van de inzendingen lette de jury op diverse journalistieke criteria, zoals de mate waarin de inzending bijdraagt aan de identiteit van de lokale samenleving en meningsvorming, en of het nieuwskarakter, de journalistieke kwaliteit, originaliteit, crossmedialiteit en binding met de lezers zijn gewaarborgd.

Winnaar
De Peel onder vuur, ingezonden door Das Publishers.

‘Knap, hoe journalisten van een kleine uitgeverij, met minder middelen dan waarover regionale bladen kunnen beschikken, toch zo’n indrukwekkende en originele serie (een oorlogsrubriek, red.) hebben weten te maken. Zo’n groot en omvangrijk project zie je nog maar zelden bij lokale media. De redactie besloot de zaken grondig aan te pakken en betrok er een werkgroep van historici bij. Een prachtig voorbeeld van publieksparticipatie! Lezers leverden aanvullende informatie en foto’s aan en tevens werden er bijeenkomsten georganiseerd om actief op zoek te gaan naar verhalen. Heel mooi! Al met al een aantrekkelijke combinatie van persoonlijke verhalen en historische geschiedschrijving, die na afloop van het project terecht in boekvorm werd uitgegeven’.


• Winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2020. - Foto:

Nominatie
Samengestelde productie over de bouwbranche, ingezonden door Het Kontakt editie Alblasserwaard.

‘Auteur Geurt Mouthaan dook in de problematiek van nieuwbouwprojecten in de gemeente Molenlanden, die veel vertraging oplopen als gevolg van de door de gemeente gewenste brede inspraak. Gezien de krapte op de woningmarkt vinden velen dit een ongewenste situatie. De jury vindt deze inzending actueel, zorgvuldig uitgewerkt, goed afgewogen en genuanceerd. Het geeft een verhelderend beeld over hoe de lijntjes lopen en verschaft het publiek daarmee een mooi inkijkje in het proces. Heel mooi dat het verhaal vanuit meerdere perspectieven is bekeken. De kaders zijn een goede aanvulling op het verhaal en het geheel zorgt voor een compleet beeld’.


V.l.n.r. Geurt Mouthaan, Henk van Zanten (NNP), Anne Marie Hoekstra en Rick den Besten - Foto: Marijke Verhoef

Nominatie
De serie ‘Stedelingen op het platteland’, ingezonden door Het Kontakt editie Alblasserwaard.

‘De jury vond dit een fris geschreven serie verhalen over een actueel onderwerp, in een mooie vorm gegoten. Door de krankzinnige huur- en koopprijzen in de grote steden, voelen veel mensen zich gedwongen te verhuizen naar kleinere plaatsen in het land. Anne Marie Hoekstra en Janneke Kok vroegen zich af, hoe het de stedelingen op het platteland vergaat. Vinden ze een beetje aansluiting bij de autochtone bewoners en vinden ze de rust en ruimte die ze zochten? Het onderwerp leverde een serie verhalen op met een mooie invalshoek, die door middel van een vast format een inkijkje geeft in de overgang van stad naar platteland. De serie is mooi en helder geschreven en geeft aandacht aan een onderbelicht feit’.

Prijs voor de Nieuwsbladfotografie
De juryleden Merijn Stillebroer, Joost Berends en Jeroen Wielaert waren verrast door het niveau van de inzendingen. ‘Het was dus best lastig om een keus te maken’. Maar over de keuze voor de winnaar bleek de jury unaniem.


• John Wijntjes (r) winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie 2020. - Foto: Marijke Verhoef

Winnaar
Een mooie actiefoto en ook nog eens vlijmscherp, zo omschrijven de juryleden de foto die John Wijntjes maakte van een eiergooiwedstrijd in Lekkerkerk. De foto werd afgedrukt in Het Kontakt editie Krimpenerwaard West. Wijntjes legde de dynamiek vast op het juiste moment in een fraai verstild beeld. 


• Met deze foto won John Wijntjes de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie 2020. - Foto: John Wijntjes

Nominatie
Een typisch Hollandse foto die werd gepubliceerd in Weekblad De Swollaenaer: Koningin Maxima die aanwezig is bij de opnames van het Kerst-muziekgala. De maker van de foto is Pedro Sluiter. De jury vond het een bijzonder leuke foto, waarop naast het beeld van de koningin de aandacht uitgaat naar de drummer en de klarinettist die met onverholen aandacht verwachtingsvol naar Maxima kijken.


• De genomineerde foto van Pedro Sluiter. - Foto: Pedro Sluiter


• Erik Jan Berends neemt namens Pedro Sluiter de oorkonde in ontvangst. - Foto:

Nominatie
Nico van Ganzewinkel met een foto van het festival ‘By the creek’ in Vianen. Een ontspannen foto van een al even ontspannend festival, dat werd gehouden op de oevers van recreatiegebied Middelwaard dat was omgetoverd tot een tropisch paradijs tijdens de jongste editie van het festival, waar de ‘Lady in Pink’ haar zoete plaatjes draaide vanuit een roze pipowagen. De foto werd gepubliceerd in Het Kontakt editie Vianen.


• De genomineerde foto van Nico van Ganzewinkel. - Foto: Nico van Ganzewinkel


• Nominatie voor Nico van Ganzewinkel (r). - Foto: Marijke Verhoef

Beste sportfoto
Binnen de fotografieprijs was de sportfotografie (7 inzendingen) ditmaal een aparte categorie. Een foto die Rick den Besten (Het Kontakt Alblasserwaard) maakte tijdens de voetbalwedstrijd Groot-Ammers - Brakel werd tot beste sportfoto gekozen.


• Beste sportfoto NNP 2020 - Foto: Rick den Besten

Aanmoedigingprijs video
Voor de eerste keer konden ook videoproducties worden ingestuurd (12 inzendingen). De aanmoedigingsprijs werd toegekend aan Maarten Heijenk van De Drontenaar.


• Erik Jan Berends neemt namens Maarten Heijenk de aanmoedigingsprijs in ontvangst. - Foto:

Jurylid Mick van Herk beoordeelde ‘een hele hoop indrukwekkende inzendingen’ op de criteria: boodschap, journalistieke meerwaarde en uitvoering. De prijswinnende video van Heijenk had het dancefestival Defqon.1 in Elburg als onderwerp. “De actualiteit was visueel vastgelegd op een manier die lekker weg keek. Een hele knappe prestatie”, aldus Van Herk.

A.M. Bandaprijs
Dies van ’t Leven, Remko Poggenplaas en Ted Hobma beoordeelden de commerciële inzendingen. Dat waren er slechts vier, want niet wegneemt dat de Westlandse Banen Carrièrekrant van uitgeverij West Media een waardige winnaar is. “Een heel oud idee is afgestoft en op een nieuwe manier gepresenteerd”, had de jury oog voor het multimedia aspect. De krant werd namelijk verpakt in een speciale uitgave, in combinatie met de site Westlandsebanen.nl. “Prachtig gepresenteerd en ook qua omzet een groot succes.”


• Van links naar rechts: Henk van Zanten (NNP), Rick de Vroom (commercieel directeur Uitgeverij West Media), Monique van der Ende (Uitgeverij West Media) en Roy Keller ( voorzitter NNP). - Foto: Rob Voogd – Uitgeverij West Media

OVERZICHT PRIJSWINNAARS EN GENOMINEERDEN

Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek (19 inzendingen)
Winnaar: De Peel onder vuur, redactie Weekblad voor Deurne (Das Publishers).
Nominatie: Productie over de woningbouwproblematiek in Molenlanden, door Geurt Mouthaan - Het Kontakt Alblasserwaard.
Nominatie: Serie ‘Stedelingen op het platteland’, door Anne Marie Hoekstra en Janneke Kok - Het Kontakt (diverse edities).

Prijs voor de Nieuwsbladfotografie (21 inzendingen)
Winnaar: John Wijntjes - Het Kontakt Krimpenerwaard-West, foto van eiergooiwedstrijd in Lekkerkerk.
Nominatie: Nico van Ganzewinkel, Het Kontakt Vianen, foto van festival By the Creek.
Nominatie: Pedro Sluiter, weekblad De Swollenaer, foto van koningin Maxima bij de opnames van het Kerst Muziekgala.
Beste sportfoto (7 inzendingen): Rick den Besten, Het Kontakt Alblasserwaard, foto van voetbalwedstrijd Groot-Ammers - Brakel.
Aanmoedigingsprijs video (12 inzendingen): Maarten Heijenk van De Drontenaar.

Bandaprijs (commercieel, 4 inzendingen)
Winnaar: Westlandse Banen Carrièrekrant, uitgeverij West Media.

• John Wijntjes (r) winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie 2020.
• Van links naar rechts: Henk van Zanten (NNP), Rick de Vroom (commercieel directeur Uitgeverij West Media), Monique van der Ende (Uitgeverij West Media) en Roy Keller ( voorzitter NNP).
V.l.n.r. Geurt Mouthaan, Henk van Zanten (NNP), Anne Marie Hoekstra en Rick den Besten
• Met deze foto won John Wijntjes de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie 2020.
• Beste sportfoto NNP 2020
• Nominatie voor Nico van Ganzewinkel (r).
• De genomineerde foto van Nico van Ganzewinkel.
• De genomineerde foto van Pedro Sluiter.
• Erik Jan Berends neemt namens Pedro Sluiter de oorkonde in ontvangst.
• Erik Jan Berends neemt namens Maarten Heijenk de aanmoedigingsprijs in ontvangst.