Afbeelding
Foto: Rick den Besten

John Wijntjes (Kontakt Mediapartners) voor tweede jaar op rij winnaar van Prijs voor de Nieuwsbladfotografie

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

Freelancer John Wijntjes van Kontakt Mediapartners is voor het tweede jaar op rij winnaar geworden van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie. Omdat hij niet in Arnhem aanwezig kon zijn, werd de prijs woensdag in ontvangst genomen door redacteur Robert van der Hek.

De ingezonden foto’s werden beoordeeld door: Joost Berends, Merijn Stillebroer en Jeroen Wielaert. Zij kwamen tot de volgende bevindingen:

De fotografen van de Nederlandse Nieuwsbladpers waren weer bij uiteenlopende gebeurtenissen in hun regio’s en legden dat vast voor de lezers, met frappante beelden uit de actualiteit Covid. Een coronaproof speelweek in Brandwijk/Molengraaf, een coronaproof rommelmarkt in Goudriaan, na corona-thuisisolatie in Papendrecht weer terug naar school met speelbeer Flip. 

Toch was er nog veel anders om te fotograferen: die wolkenstralen in de Texelse lucht boven Den Burg, de opening van een stuitergrasveld in Lekkerkerk, de kersverse burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden op bezoek bij zijn eerste 100-jarige, vrouwenbingo in Leerdam met Drag Queen Dolly op het podium.

Standaard
In dat brede scala kreeg de jury een aantal doorsnee beelden te zien, soms niet allemaal van even goede technische kwaliteit, of gewoon standaard opnamen, zonder bijzondere standpunten.

Treffend
Andere foto’s waren domweg treffend. Nico van Ganzewinkel van Het Kontakt moet in Leerdam veel plezier gehad hebben in die bingozaal vol dames en Dolly met dat bordje naast zich met die opvallende tekst: kutfeest. Ook de foto van John Wijntjes was op zijn plaats toen kapster Margriet haar stoel buiten haar salon zette voor een ernstig zieke oudere vrouw, een van de vaste klanten die ondanks alle coronavoorzorg toch niet naar binnen durfde.

De selectie van de jury is als volgt:

Wim Heijboer - Eendrachtbode - ‘nonchalant peukje roken tijdens grote brand’
Indringend en veelzeggend ook dat beeld van die brand op een septemberavond in een bedrijf in Sint-Maartensdijk. Een ramp voor de eigenaar, maar niet voor die vrouw op de voorgrond, kijkend op haar mobieltje. Wim Heijboer zag dat donkere profiel tegen de achtergrond vol vuur. Het werd een mooie nieuwsfoto in de Eendrachtbode. De jury koos deze foto om het krachtige beeld. Direct is duidelijk wat er gaande is en er zit een knipoog in naar de wereld anno nu: het nieuws gebeurt voor onze ogen maar wij kijken liever via onze mobiel wat er gaande is om ons heen. Technisch vond de jury het ook een sterke foto.

John Wijntjes - Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard - ‘Doelman Aschwin Bakema’
John Wijntjes zat naast het doel van keeper Aschwin Bakema. Duidelijk is te zien dat Bakema de bal van achter de doellijn weg probeert te slaan. De scheidsrechter kende geen doelpunt toe. Wijntjes was de Var...Momentum. Scherpte en scherptediepte. Precies goed. Dit was wat de jury aansprak in dit beeld, alsmede het perfect precies goed getimede moment dat de foto genomen werd. Kortom: prachtige sport-nieuwsfoto!


 Foto: John Wijntjes

Geurt Mouthaan - Het Kontakt Alblasserwaard’ - Afscheid van een vriend’
Via socialmedia kreeg Geurt te horen dat de 22-jarige automobilist, die het weekend ervoor zwaargewond raakte bij een ongeval, overleden was. Er zouden bloemen op de plek van het ongeval gelegd gaan worden en Geurt mocht foto’s maken van dit moment. Een sterke nieuwsfoto moet in staat zijn om het bericht over te brengen en het verhaal te vertellen zonder dat men de bijbehorende tekst heeft gelezen. Precies dat deed de foto van Geurt Mouthaan. De compositie, de emotie, de gezichten, de bloemen. Alles hier in beeld laat de kijken in een oogopslag zien wat er gaande is en wat zich hier voor droevige gebeurtenis heeft afgespeeld eerder. Je voelt als kijken ook de ongemakkelijkheid welke de fotograaf gevoelt moet hebben tijdens deze foto. Een sterk beeld wat direct binnenkomt.

De jury moest tot een winnaar komen. Daarin drong ook Dolly sterk naar voren. Ze kreeg gezelschap van die vrouw bij de brand. Uiteindelijk gaf echter de keeper (en de eerder genoemde kapster) de doorslag. Met deze foto is John Wijntjes de beste geworden. Het Kontakt mag trots zijn op zijn veelzijdigheid en oog voor het goeie moment.

Afbeelding