• Alle genomineerden van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2021 met in het midden winnaar Anne Marie Hoekstra.
• Alle genomineerden van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2021 met in het midden winnaar Anne Marie Hoekstra. Foto: Geurt Mouthaan

Anne Marie Hoekstra (Kontakt Mediapartners) wint met serie serie ‘Klimaatadaptatie in de polder’ Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

Genomineerd was ze al vaker, maar nu heeft ze de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek dan ook ‘eindelijk’ gewonnen: Anne Marie Hoekstra van Kontakt Mediapartners. Ze ontving de prijs voor haar serie ‘Klimaatadaptatie in de Polder’.

Het oordeel van de jury:

De jury van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2021, bestaande uit Miranda van Dijk-Kedde, Simon Hofland, Lou Lichtenberg en Froukje Nijholt, heeft ook dit jaar met veel plezier de voor de prijs ingezonden artikelen en series beoordeeld. Lokale journalistiek is en blijft belangrijk, vindt de jury, het gaat om nieuws, onderzoek en mooie verhalen, waardoor de lokale democratie wordt versterkt.

Het afgelopen jaar stond grotendeels in het teken van corona. De jury was dan ook zeer verrast dat er desondanks een groot aantal inzendingen was met een enorme variatie aan thema’s en niet alleen corona. Mooi om te zien was hoe onderwerpen als 75 jaar bevrijding, de klimaatverandering en uiteraard de coronapandemie lokaal werden opgepakt en uitgewerkt. Er waren originele versies met creatieve invalshoeken, Opvallend was ook de vormgeving van de inzendingen, die ieder jaar beter lijkt te worden. Een prachtige ontwikkeling die de kwaliteit van de nieuwsbladen ten goede komt. En daarom ook een compliment aan de uitgevers die hiervoor alle ruimte aan de redacties geven.

Dicht bij elkaar
Voor de jury was het niet gemakkelijk omdat de beste inzendingen in kwaliteit en presentatie dicht bij elkaar lagen. Bij de beoordeling van de inzendingen let de jury op diverse journalistieke criteria, zoals de mate waarin de inzending bijdraagt aan de identiteit van de lokale samenleving en meningsvorming, en of het nieuwskarakter, de journalistieke kwaliteit, originaliteit, crossmedialiteit en binding met de lezers zijn gewaarborgd.

Dan gaan we nu naar de nominaties. De jury heeft vier inzendingen genomineerd voor de prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2021. Hier volgen de nominaties voor de prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek, in willekeurige volgorde.

De serie ‘Klimaatadaptatie in de polder’ ingezonden door Het Kontakt Alblasserwaard
Anne Marie Hoekstra dook in het vraagstuk van een regio die in waterstaatkundig opzicht een van de meest problematische is voor beleidsmakers. Ingesloten tussen rivieren vormen de polders van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een kwetsbare badkuip, zeker nu het klimaat verandert. De jury vond het een prachtige serie met uiteenlopende verhalen die met passie geschreven zijn en een mooi tijdsbeeld geven. Het is een goed afgewogen geheel, waarin zowel beleidsmakers als gewone mensen aan het woord komen. De artikelen nodigen de lezer uit om ook zelf in beweging te komen. Verdiepend en informatief. Ook de vormgeving kreeg een pluim.

De 9-delige serie ‘Eilanders over impact coronacrisis op hun ‘leven’, ingezonden door Eilanden Nieuws
Erwin Guijt interviewde tal van mensen in coronatijd, van boekhandelaar tot zorgondernemer en van aardappelteler tot alleenstaande oudere. De jury vond dat de serie een breed beeld van de impact van de crisis geeft. Het is een mooie serie, omdat alle facetten in de maatschappij worden beschreven met een scala aan invalshoeken. De burgemeester zorgt aan het eind van de serie nog voor de kers op de taart. De serie geeft in zijn totaliteit een mooi tijdsbeeld. Ook de vormgeving kreeg lof van de jury.

De special ‘75 jaar vrij’, ingezonden door Het Kontakt Krimpenerwaard
Marijke Verhoef vond 75 jaar bevrijding een moment om uit te pakken met een bijzondere special: ‘75 jaar vrijheid, 75 jaar bevrijding, dat is een moment om te vieren!’ De jury sprak zijn waardering uit over deze bijzonder mooie uitgave wat betreft diversiteit en inhoud. Alle facetten werden belicht en ook de keus van het formaat – half-Berliner (half zo groot als het Berlinerformaat, dat op zijn beurt het midden houdt tussen het traditionele broadsheet- en het tabloidformaat) – en de opmaak kregen een hoge waardering. De uitwerking van een landelijk thema op lokaal niveau is ijzersterk. Een prachtig voorbeeld van publieksparticipatie, doordat inwoners zelf actief een bijdrage konden leveren. Niet alleen ouderen, ook jongeren komen aan het woord in persoonlijke verhalen. Ook waardering voor de bijzondere foto’s in deze special.

De serie Podcast Politiek Circus Almere van Almere Deze Week
Marcel Beijer en Robert Mienstra van Almere Deze Week maken sinds 23 oktober 2020 elke week op vrijdag de podcast Politiek Circus. En bespreken en duiden daarin de politieke zaken die die week in Almere gespeeld hebben. Vervolgens publiceren zij daarna in de papieren krant artikelen naar aanleiding van deze podcast. De jury vindt het een goed initiatief en erg knap dat een redactie bij een lokale uitgever Podcast weet te maken. Er worden goede gasten gezocht en de lengte van 20 minuten is prima, oordeelde de jury. Mooi dat politiek op deze manier wordt opgepakt en zo dichter bij de lezer wordt gebracht. Een prima voorbeeld van iets nieuws opzetten, uitproberen en daarvoor de ruimte krijgen, en van crossmedialiteit.

Tot zover de nominaties voor de Prijs voor deNieuwsbladjournalistiek. En nu het moment waarop iedereen heeftgewacht: De winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2021 is geworden: ‘Klimaatadaptatie in de polder’ van Het Kontakt Alblasserwaard.