Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Politiek zet stappen naar betere uitvoering Wet open overheid

Algemeen

Deze week heeft de Tweede Kamer moties aangenomen van NSC en GroenLinks-PvdA. De moties roepen het kabinet op om de Wet open overheid (Woo) beter uit te voeren. Met de moties vraagt de Tweede Kamer het kabinet om overheidsinformatie actiever openbaar te maken en Woo-verzoeken tijdig af te handelen. Ook wil de Kamer het contact tussen Woo-verzoeker en behandelaar vroegtijdig en beter organiseren.

Een motie van het Kamerlid Palmen (NSC) roept het kabinet op maatregelen te nemen om vanaf 2024 minimaal de helft van de jaarlijkse Woo-verzoeken binnen de wettelijke termijn van 42 dagen af te handelen. Ook dient het kabinet overheidsbesluiten meer geautomatiseerd en actief openbaar te maken. Uit recent onderzoek van Open State Foundation blijkt dat de beantwoording van informatieverzoeken verder oploopt naar gemiddeld 172 dagen.

NDP Nieuwsmedia onderschrijft de inhoud van de aangenomen motie. In een gezamenlijke brief riepen de VVOJ, NVJ, Open State Foundation, SPOON en NDP Nieuwsmedia op vaart te maken met het op orde brengen van de informatiehuishouding en de afhandeling van Woo-verzoeken.

Klik hier voor het volledige artikel op NDP Nieuwsmedia