Journalistieke organisaties dringen aan op aanpassingen in Wet open overheid
Foto: Stockfoto 123RF

Journalistieke organisaties dringen aan op aanpassingen in Wet open overheid

Diverse journalistieke organisaties hebben in een brief aan de vaste commissie Binnenlandse Zaken aangedrongen op aanpassingen in de wetsvoorstel open overheid (Woo), dat een transparantere (semi-)overheid nastreeft. Voorgestelde beslistermijnen op informatieverzoeken zijn veel te lang en de organisaties willen dat er een onafhankelijke informatiecommissaris komt, die over conflicten kan oordelen.

Die wens bestaat al jaren, maar is tot nog toe niet gehonoreerd. De vaste commissie spreekt vandaag over de Woo; op een later tijdstip zal ook de Tweede Kamer de initiatiefwet bespreken. De benodigde Kamerstukken werden begin deze week ingediend.

In het huidige voorstel is het onduidelijk welke data Nederlandse overheden nu al in bezit hebben, aldus de briefschrijvers. Juist als het informatie betreft die overheden actief moeten bekendmaken - de ‘actieve openbaarmaking’ - is dat van groot belang. “Hiertoe dient het transparantieregister in het wetsvoorstel terug te keren”, schrijven de organisaties.

Klik hier om verder te lezen op Villamedia

Meer berichten
De krant