Afbeelding

Nepal leeft voort in Geesteren

Algemeen Lokaal nieuws

GEESTERREN - Het is alweer een jaar geleden dat Nepal geconfronteerd werd met een aardbeving. Toen stond alles bol van de verslaggeving erover, nu lijkt het alweer een vergeten item. Maar niet voor Diana Koeleman uit Geesteren. Zij heeft haar hart voor altijd verpand aan de bijzonder vriendelijke en gastvrije bevolking. Zij is in het dagelijks leven eigenaar van de Keuzesmederij en ondersteunt mensen met bewust keuzes maken in hun eigen leven. Haar eerste ontmoeting met Nepal was dan ook haar eigen, bewuste keuze. Ze wilde na haar studie Orthopedagogiek aan de Universiteit van Groningen iets anders dan meteen aan het werk. In haar geval werd het vrijwilligerswerk in Nepal.

Door Rob Weeber

Haar eerste bezoek dateert van 2002. Na 2 weken inburgering bij een gezin om enigszins bekend te worden met 's-land wijs en 's-lands eer kwam zij terecht in het gezin van een schooldirecteur in Bhaktapur, een authentiek dorpje niet ver van de hoofdstad Kathmandu. Gaandeweg de tijd en de gesprekken samen, kwam ze erachter dat het schoolsysteem niet alleen erg afweek van het Nederlandse systeem, maar dat het ook pedagogisch gezien best wat modernisering kon gebruiken. Kinderen gaan vanaf hun 3e jaar naar school en verblijven tot hun 17e in hetzelfde gebouw. Vanaf de onderbouw af echter wisselen ze ieder uur van leraar. Samen met de directeur waar ze inwoonde, heeft ze toen ´Grade Teaching´ ingevoerd, waarbij een leerkracht de hele dag door in dezelfde klas blijft en alle vakken geeft. Voor peuters met name is juist de binding met de leerkracht van belang. Dat was het begin van een hechte relatie met het gezin die tot op de dag van vandaag voortduurt. Ze is daarna nog twee keer teruggegaan, de laatste keer naar de bruiloft van de dochter uit haar gastgezin.

Nog geen half jaar later werd Nepal getroffen door de aardbeving, waardoor mensen letterlijk het laatste restje wat ze bezaten, kwijt raakten. "Het bericht van de aardbeving greep me enorm aan'" aldus Koeleman. "Overal zag je de beelden van de chaos. Mensen improviseerden onderdak van doek en puinmateriaal of probeerden naar familie weg te komen. Vooral in de bergdorpjes was het vreselijk. De mensen daar waren verstoken van de eerste levensbehoeften. Ook elektriciteit was er niet, de leidingen daar lopen namelijk bovengronds en waren verwoest. Ik wilde absoluut wat doen, maar zat wel in Nederland." En dus wendde ze zich tot haar Nepalese vrienden Emil en Sajak, een architect en zijn broer. Zij hadden inmiddels de Stichting 'From the Ground Up' opgericht, een stichting die zich inzet voor nieuwe onderkomens voor de getroffenen. Van hen hoorde ze echter dat ze nog niets kon doen. Zo ging driekwart jaar voorbij, totdat ze zich weer meldden met de vraag om financiële ondersteuning. Het geld was nodig voor de bouw van duurzame, aardbevingsbestendige huizen die Emil had ontworpen. Hij leerde tevens de bevolking hoe ze zelf de speciale bouwstenen konden maken.

Ze begon meteen een oproep via Facebook voor hulp. Arida Stomps van Poppentheater Stomps meldde zich direct met het voorstel om benefietvoorstellingen met haar programma 'Mamma Kwijt' te geven. En zo geschiedde. Het dorpshuis De Zunnekamp in Geesteren schonk de ruimte en na hard werken was er € 1.707,00 opgehaald. "Het was een geweldig moment om dat bedrag van omgerekend 206.624,00 RPS over te kunnen maken. Het mooie is dat ik weet dat 99% van het geld ook daadwerkelijk aan de bevolking ten goede komt. Inmiddels heb ik vernomen dat in het getroffen bergdopje, waar Emil en Sajak bezig waren, de school weer wordt heropend. Bovendien zijn er meerdere buitenlandse vrijwilligers werkzaam met de verdere opbouw van het dorp."

Wie meer wil weten over dit bijzondere project kan terecht op www.fromthegroundup.com. Diana Koeleman is te bereiken via www.keuzesmederij.nl.