Afbeelding

Hete Hangijzer: 'Op papier ziet duurzaamheidsbeleid gemeente er goed uit'

Algemeen Lokaal nieuws

HILVERSUM – Op papier ziet het duurzaamheidsbeleid van de gemeente er prachtig uit. In de praktijk blijkt het minder rozengeur en maneschijn te zijn. Zeker voor bewoners van de vorig jaar benoemde beschermde stadsgezichten in Oost en Zuid is het aanleggen van bijvoorbeeld zonnepanelen of een -boiler een moeilijk verhaal. "Het blijft burgertje pesten", concludeert Jeroen Haringman.

Duurzaamheid is een belangrijk gegeven in zijn huis. Haringman zegt hiermee zo begaan te zijn omdat hij de wereld minstens zo mooi en het liefst beter wil doorgeven aan de volgende generatie. De Hilversummer heeft aan de voorkant van zijn woning aan de Jan van der Heijdenstraat acht zonnepanelen liggen. Zelfs op zijn afdakje ligt een paneel.

Zonneboiler
Daarmee is hij nog niet klaar. Haringman wil ook graag een zonneboiler op zijn dak. Daarvoor diende hij een verzoek in, maar de gemeente wees de vergunningaanvraag af. Dat past niet in het beschermde stadsgezicht.

Waterbron
Wat hem bevreemdde is dat de gemeente alleen verklaarde zijn verzoek niet in te willigen. Het meedenken met een alternatief of gegevens van een bedrijf dat hem verder kan helpen, stonden niet in het antwoord. Haringman ging zelf op zoek naar een alternatief voor een duurzame waterbron. Met nog meer zonnepanelen op zijn dak en een waterpomp kan hij deze wens vervullen. Opnieuw klom hij in de pen en diende een vergunningaanvraag in.

Kilowatt
Tot zijn eigen verbazing ging Hilversum hier wel mee akkoord. De enige voorwaarde was dat Haringman geen donkerblauwe panelen op zijn dak mag leggen. Dat moeten zwarte zijn. Volgens hem produceren die wel minder kilowatt. Uiteindelijk heeft hij dit niet gedaan.

Eigen regels
Het verschil in kosten is te groot. De aanleg van een zonneboiler kost zo'n 3000 euro, terwijl het realiseren van een waterpomp, inclusief meer zonnepanelen, uitkomt op een bedrag tussen de 6000 en 8000 euro. "Dat geld heb ik gewoon niet. En wat ik hieruit constateer is dat er sprake is van willekeur bij de gemeente. Ik vind dat zij subjectieve en esthetische redenen hanteren, waarmee ze hun eigen regels overtreden."