Afbeelding

Trump is president: zo reageert Nederland op social media

Algemeen

Wat een nacht. Na maandenlang campagnevoeren is eindelijk de grote ontknoping van de verkiezingsstrijd in Amerika tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Hoe beleefde Nederland deze verkiezingsnacht waarin Trump president werd? We deden onderzoek naar Nederlanders op social media tijdens de nachtelijke uren. Wat valt op?

Voorafgaand aan de ontknoping, wezen verschillende peilingen uit dat Clinton de grootste kans had om te winnen, maar alles lag nog open. De afgelopen nacht stroomden de stemuitslagen van verschillende staten langzaam binnen. Hoewel de definitieve uitslag pas in de vroege morgen bekend werd, is online te zien dat veel Nederlanders een nacht oversloegen om de eindstrijd tussen de twee presidentskandidaten op de voet te volgen.

Spanning ook online om te snijden
Toen het in Nederland nacht werd, begon het in Amerika pas echt spannend te worden. Via Buzzcapture is online goed te zien dat veel Nederlanders de ontwikkelingen in Amerika volgen. Zo versturen ze vannacht (van 22:00 uur tot 10:00 uur) 203.000 berichten. Ook is te zien dat het aantal berichten steeds meer toeneemt naarmate de uitslag dichterbij komt. Om 08:30 uur is er een piek zichtbaar, dan staat officieel vast dat Donald Trump de nieuwe Amerikaanse president is. Ter vergelijking: rond het laatste verkiezingsdebat bleven Nederlanders ook wakker om het debat online te volgen. Deze nacht werden een kleine 10.000 berichten verzonden, een significant verschil met de officiële election night.

Lees verder op Frankwatching: www.frankwatching.com/archive/2016/11/09/trump-is-president-zo-reageert-nederland-op-social-media/