Afbeelding

‘De journalistiek verandert nog steeds te langzaam’

Algemeen

Eric Newton is chef innovatie aan de journalistiekschool van de Arizona State University, uitgeroepen tot de meest innovatieve universiteit van de Verenigde Staten. Toen hij onlangs in Nederland was deelde hij zijn inzichten over de journalistiek.

We zetten de vier belangrijkste op een rijtje. "De wereld verandert nog altijd sneller dan de journalistiek."

1. De journalistiek kan het niet alleen oplossen
"De journalistiek verandert sneller dan voorheen, maar de wereld verandert nog altijd sneller dan de journalistiek. Je kunt een snellere schildpad worden, maar je blijft een schildpad. De uitdagingen van de journalistiek zijn te groot voor journalisten om zelf op te lossen. We hebben hulp van technici, economen en psychologen nodig in dit revolutionaire digitale tijdperk. Waarom vragen we Nobelprijswinnende economen niet om mee te denken over journalistieke verdienmodellen?"

"Journalistiekopleidingen moeten meer samenwerken met andere disciplines. We kunnen journalistiekstudenten niet alle nieuwe technologie leren, maar we kunnen ze wel leren samenwerken. Studenten zijn dé motor voor innovatie, en we moeten er voor zorgen dat zij niet bang zijn voor verandering."

2. Journalisten denken verkeerd over innovatie
"Journalisten kijken naar innovatie als 'iets technisch wat ze toch niet kunnen'. Experimenteren wordt gezien als tijdverspilling. Dat is vreemd, want als journalisten experimenteren we continu: we gaan op zoek naar nieuwsverhalen waar vaak iets uit komt, we maken zonodig tien nieuwe versies van een artikel. Dat is óók innovatie, alleen noemen we het niet zo."

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/de-journalistiek-verandert-nog-steeds-te-langzaam/