Klein aantal mediapartijen domineert Amsterdams nieuws-ecosysteem

Het dagblad en de lokale nieuwszender zijn heer en meester bij de verspreiding van Amsterdams nieuws. Andere media zijn minder prominent aanwezig, maar zorgen voor meer diepgang en politiek nieuws. Zelfstandige nieuwssites spelen in het nieuws-ecosysteem van de hoofdstad nauwelijks een rol.

Uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek blijkt dat drie mediapartijen – Het Parool, AT5 en NH – samen verantwoordelijk zijn voor tweederde van het totale nieuwsaanbod in Amsterdam. Op hun websites en Facebook-pagina's is hun gezamenlijke aandeel zelfs nog iets groter en reikt het tot bijna driekwart van het lokale nieuwsaanbod.

Niet alleen meer aanbod, ook meer interactie
De online berichten van Het Parool, AT5 en NH kennen een grote mate van interactie. Zowel het aantal berichten waarop wordt gereageerd als het aantal reacties per bericht ligt opvallend hoog, vergeleken met andere onderzochte media. Dat het de grote mediapartijen lukt het gesprek aan te gaan met de gebruiker, verklaart mogelijk waarom er binnen het Amsterdamse nieuws-ecosysteem relatief weinig zelfstandige nieuwssites actief zijn.

Waar eerder onderzoek van het Stimuleringsfonds liet zien dat dergelijke websites vaker worden aangetroffen in grote steden met veel nieuwsbrengers, lijkt Amsterdam hierop een uitzondering te vormen.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/klein-aantal-mediapartijen-domineert-amsterdams-nieuws-ecosysteem/

reageer als eerste
Meer berichten