Zo maak je de beste foto’s met je smartphone

Het is steeds gebruikelijker dat je als journalist de vraag krijgt om 'ook even een foto te maken'. Fotograaf Sean van der Steen schreef een korte handleiding voor dummies.

Zet het raster aan, dit komt later van pas bij het maken van je compositie

Flauw om mee te beginnen met zo'n titel, maar: heb je een compactcamera die nog geen 3 jaar oud is? En heb je géén high-end android of iphone? Gebruik dan je compactcamera. De sensor in een compactcamera is doorgaans groter dan die van een smartphone en de lens van een compactcamera is vaak scherper en laat meer licht door dan de lens van je smartphone. Smartphones moeten immers klein zijn en dat heeft gevolgen voor de camera die erin zit. Dus: heb je een redelijke compactcamera liggen, gebruik die dan.

Resolutie
Check je instellingen: zet je resolutie op het hoogst aantal megapixels. Kun je een raster weergeven in je zoeker? Zet die dan aan. Zet ook je flitser uit. De flitser op een smartphone is veel te klein om een fatsoenlijk effect te hebben. Kun je in burst fotograferen (snel een aantal foto's achter elkaar maken)? Zet die optie dan áán. Handig bij mensen die veel met hun ogen knipperen. Ook niet onbelangrijk: kijk even of de lens schoon is en maak 'm zo nodig schoon. Maak vervolgens een testfoto. Werkt het allemaal? Mooi!

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/zo-maak-beste-fotos-smartphone/

1 reactie
Meer berichten