Politie voedde Dagblad van het Noorden met nepnieuws

Het Dagblad van het Noorden is door de politie bewust voorzien van onjuiste informatie over een aanstaande doorbraak in recherchewerk, bedoeld om een potentiële verdachte uit de tent te lokken. Het Openbaar Ministerie wil niet spreken van misleiding, maar noemt het bericht onderdeel van een 'ruisstrategie'. De krant voelt zich gebruikt; hoofdredacteur Evert van Dijk spreekt van geschonden vertrouwen.

"We zullen nog alerter moeten zijn op wat de politie ons vertelt", aldus Van Dijk. De zaak waarin het nepbericht werd ingezet betrof de zware mishandeling en beroving van een prostituee in 2008. De politie had daar wel een DNA-spoor van, maar geen dader op het oog.

In 2015 wordt de Groningse Dennis J. veroordeeld voor de beroving van een maaltijdbezorger. Het DNA dat voor die zaak wordt afgenomen kwam overeen met het profiel van de zaak uit 2008. Hard bewijs dat J. ook die dader was, ontbrak. Het Openbaar Ministerie geeft daarop informatie aan het Dagblad van het Noorden, waarin - onterecht - wordt gehint dat een doorbraak in de mishandelingszaak uit 2008 nabij is.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/politie-voedde-dagblad-van-het-noorden-met-nepnieuws

reageer als eerste
Meer berichten