Foto: Stockfoto 123RF

Google waarschuwt: watermerk is niet veilig meer

Er is niet veel wat je in de praktijk vooraf kunt doen tegen ongewild gebruik van jouw afbeeldingen door anderen online. Een van de weinige oplossingen is een watermerk in je afbeeldingen te verwerken, alvorens ze op internet te zetten. Maar let op: dit is nu ook niet meer 'waterdicht' …

Google heeft namelijk een middel gevonden om watermerken op digitale afbeeldingen te verwijderen. Hoe werkt het? Google heeft software ontwikkeld, een algoritme, dat groepen afbeeldingen bestudeert die hetzelfde watermerk hebben. Als de software het watermerk herkent, dan kan hij dat 'losweken' van de afbeeldingen – zo worden de afbeeldingen opgeschoond.

De copyrightjungle die het internet al is, groeit zo nog dichter. Naar eigen zeggen heeft Google dit programma juist ontwikkeld om aan te geven dat de watermerken die we op onze afbeeldingen plaatsen te eenvoudig zijn te omzeilen.

Auteursrecht
Echter, hoe zit het nou juridisch? Wat is de juridische betekenis van een watermerk? Ook al zit er in theorie auteursrecht op je werk, veel mensen weten niet hoe dit werkt of trekken zich er niets van aan.Sommige mensen denken nog steeds dat als je een copyrightteken – © - en/of je naam op de afbeelding zet het daarmee beschermd is. Het klopt dat de afbeelding – meestal - beschermd is, maar dat was hij daarvoor ook – meestal - al.

Lees verder op DutchCowboys: www.dutchcowboys.nl/online/google-waarschuwt-watermerk-is-niet-veilig-meer

Reageer als eerste
Meer berichten