Afbeelding

Lokale en regionale media maken kans op De HOUVAST van Constructievejournalistiek.nl

Algemeen

Op 21 maart mogen we weer naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Lokale en regionale media proberen burgers te helpen bij het maken van hun keuze. Welke krant, site of omroep doet dat het best? Media kunnen zichzelf nomineren voor De HOUVAST van Constructievejournalistiek.nl. We zouden het leuk vinden als jullie dit onder de aandacht willen brengen.

Waarom De HOUVAST?Er wordt regelmatig kritiek geuit op lokale en regionale media. NVJ-secretaris Thomas Bruning schreef onlangs een kritisch opiniestuk in Trouw over de berichtgeving ten aanzien van de gemeenteraadsverkiezingen: "'Door gebrek aan onafhankelijke, lokale journalistiek, blijft de burger matig geïnformeerd achter."

Natuurlijk weten we dat de berichtgeving beter kan. Maar is het echt zó slecht gesteld met lokale en regionale media? Met onze prijs willen we hier meer inzicht in krijgen. En we willen de 'best practises' in het zonnetje zetten, in de hoop dat het andere lokale en regionale media inspireert om het ook eens over een andere boeg te gooien.

Omdat we een website voor 'constructieve journalistiek' zijn, letten we vooral op het gebruik van onze zeven 'constructieve elementen'. Als maatstaf daarvoor hanteren we de HOUVAST-methode. Slagen media erin ten minste een van de elementen uitmuntend te gebruiken, dan maken ze kans op een prijs.

Wat kunnen deze media winnen?
De winnaar van De HOUVAST krijgt een gastles van een dagdeel aangeboden over constructieve journalistiek. In deze les legt docent Karel Smouter de HOUVAST-methode uit, en hij denkt samen met de redactie na over manieren om de methode toe te passen in de lokale of regionale journalistiek.

Hoe kunnen ze winnen?
Alle lokale en regionale media komen in aanmerking, zowel kranten, websites als omroepen. Ze gebruiken ten minste één element van de HOUVAST-methode in de berichtgeving, en lichten dit toe in het aanmeldformulier. Ook beschrijven ze waarom ze de prijs verdienen.

Van alle inzendingen selecteren wij de beste vijf. Deze nominaties publiceren wij in de week van 12 maart op onze website. Het publiek mag vervolgens stemmen. Twee dagen voor de verkiezingen, op 19 maart 2018, maken we de winnaar van onze wedstrijd bekend.

Hoe kunnen ze meedoen?
Op onze site staat meer informatie over de wedstijd en de HOUVAST-methode. Aanmelden kan tot en met 9 maart.

https://constructievejournalistiek.nl/watnu/welke-lokale-of-regionale-krant-site-of-omroep-wint-de-houvast/