Scheiden journalisten feiten van fictie? 40 procent vindt van wel

Veertig procent van de inwoners van Australië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Spanje het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vindt dat journalisten hun werk goed doen en feiten van fictie scheiden. Journalisten zijn daarin volgens de respondenten een stuk beter dan sociale media, die maar door 24 procent van de ondervraagden als betrouwbaar werden bestempeld.

Dat blijkt uit het onderzoek Bias, Bullshit and Lies: Audience Perspectives on Low Trust in the Media van het Reuters Institute en de Universiteit van Oxford(hier te vinden in PDF). In het onderzoek wordt onder andere gezocht naar redenen van wantrouwen naar de media.

Agenda's pushen
Tweederde van alle respondenten geeft in het onderzoek aan te geloven dat media misbruikt worden door mensen met macht, die daarmee hun eigen politieke en economische agenda's pushen. Vooral onder jongeren is dat gevoel aanwezig. In veel landen – met name in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – worden media gezien als bevooroordeeld, omdat ze een kant kiezen.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/scheiden-journalisten-feiten-van-fictie-40-procent-vindt-van-wel

Meer berichten