Afbeelding

NVJ: ‘Overheid moet actiever optreden bij bedreigingen’

Algemeen

Tijdens een speciaal rondetafelgesprek over bedreiging en bescherming van journalisten heeft secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gepleit voor meer aandacht voor het groeiende agressie jegens journalisten.

Aanleiding voor het gesprek was het vorig jaar verschenen rapport over een toename van het aantal bedreigingen aan het adres van Nederlandse journalisten.

Bruning noemt de lage bereidheid aangifte te doen van bedreiging een fors probleem. Als er wel aangifte wordt gedaan, wordt er volgens Bruning onvoldoende urgentie gevoeld bij politie en Openbaar Ministerie (OM). De aangifte verdwijnt volgens Bruning 'niet eens uit onwil' op de grote stapel, maar een actieve afhandeling van aangifte of bedreiging is nu net "het meest effectieve signaal dat de overheid kan afgeven".

Ook als een journalist minder bekend is of het incident toevallig niet op camera is vastgelegd, moeten de politie en het OM doortastend optreden, aldus Bruning. In dat licht moet er ook meer aandacht zijn voor het groeiend aantal digitale bedreigingen.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/nvj-overheid-moet-actiever-optreden-bij-bedreigingen