Afbeelding

Hoe functioneert de lokale journalistiek? Deel 1: in Roermond is er nog één controleur van de macht

Algemeen

Lokale media verkeren in zwaar weer, maar er is ook hoop. De onderzoekers van het Stimuleringsfonds publiceren binnenkort een rapport over hoe lokale journalistiek en democratie zich tot elkaar verhouden. In aanloop daarnaar bezoeken de redacteuren van SVDJ.nl drie van de onderzochte gemeentes. In het eerste deel: Roermond. "Vroeger nam onze redactie dit hele gebouw in beslag."

Vrijdag 16 maart, vijf dagen voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De binnenstad van Roermond is regenachtig en uitgestorven. Slechts een enkele D66-campaigner in wit windjack dwaalt er rond.

Hotel-brasserie Dux is vandaag waarschijnlijk de meest bruisende plek in Roermond. Daar presenteert de voor corruptie veroordeelde oud-VVD-wethouder Jos van Rey een boek over zijn leven. De biograaf is er niet: die heeft zich een dag eerder van het boek gedistantieerd nadat Van Rey op het laatste moment een eigen naschrift vol complottheorieën had toegevoegd.

De aanwezigen trekken zich van de afwezigheid van de auteur weinig aan. Dit is vooral een feestje voor van Van Rey. Roermondse bobo's loven hem om beurten, een Limburgse zangeres zingt de middag aan elkaar. Politiek gezien mag 'El Rey' dan van zijn troon zijn gevallen – populair blijft hij. Met hem als lijstduwer en stemmenkanon zou de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) op 21 maart de verkiezingswinnaar worden: 9 van de 31 raadszetels.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/roermond-lokale-journalistiek/